Teglsten er klimavenlige

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Tegl er naturens eget materiale. Tegl er naturens eget materiale.

GODT BYGGERI: I norden har man brugt tegl så længe nogen kan huske. Naturmaterialet kan holde i mere end 100 år.

Nordisk stil og bæredygtighed er tidens hotteste buzzwords, når svenske arkitekter og ingeniører designer storstilede byggeprojekter som højhuse, boligkvarterer, skoler og børnehaver.
Det er in at gøre noget for det store fællesskab. Klimaforandringer og et truet miljø udfordrer arkitekter og ingeniører til at tænke i langsigtede og energirigtige løsninger.

Måske netop af den årsag vinder murstenshuse frem i det ellers så træglade Sverige.

Lang levetid gavner miljøet
Bæredygtighed handler nemlig ikke bare om materialernes miljømæssige påvirkning, men om at tænke helhed, så der også skabes et sundt indeklima og en fornuftig totaløkonomi.

30-50 % af den samlede CO2-udledning fra en bygning sker i produktions- og byggefasen. En stor del af en bygnings klimapåvirkning sker altså i produktionsleddet. Der er derfor en vigtig faktor i CO2-regnskabet for et byggeprodukt, at produktet holder i mange år.

- Der er stor forskel på, om vi kun interesserer os for den miljøpåvirkning, der sker i produktions- og byggefasen, eller om vi breder interessen ud og ser på, hvordan miljøet påvirkes, når bygningen er færdigproduceret, siger direktør Tommy Bisgaard for Kalk- og Teglværksforeningen.

Naturens materiale
Et murstenshus holder væsentlig længere end et hus i træ. Træfacader kræver jævnlig vedligeholdelse med imprægnering eller maling, og udskiftning ca. hvert 40. år. Hvorimod mursten kan stå ubehandlede uden vedligehold i mere end 100 år. Der er mursten i verden, der er over 3.000 år gamle.

Tegl, der bruges til mursten, er et 100 % naturmateriale. 95 % af murværk kan genanvendes eller recirkuleres, hvorved det erstatter nye råvarer. Den lille del, der deponeres skader ikke miljøet, idet tegl ikke påvirker jord eller grundvand. Træ, der er overfladebehandlet eller imprægneret, skal derimod brændes i særlige anlæg og kan ikke deponeres af hensyn til grundvandet.

- Et blik på totaløkonomien gør mursten til Skandinaviens mest klimasmarte byggemateriale. Det er et 100 % naturmateriale, kræver ikke vedligehold, har en forventet levetid på mindst 100 år og så kan stort set alle materialer genanvendes eller recirkuleres, siger Tommy Bisgaard

 

Senest ændret Mandag, 03 september 2018 13:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.