Køb eksempelvis mest af grøntsagerne og frugterne, der er i sæson. Ikke alene er de billigere, de er også friskere og har den bedste smag og en naturlig høj næringsværdi. Samtidig får man en større variation på tallerknerne, fordi man undgår at forfalde til at bruge de samme grøntsager hele året.
Få styr på basislageret
Oparbejd et basislager af økologiske råvarer som mel, kornprodukter, havregryn, ris, pasta - og kartofler, rodfrugter og mælkeprodukter. Man kan efterhånden finde et stort udvalg af økologiske varer som mælk, kartofler og havregryn i alle butikker, og de fleste discountforretninger og supermarkeder har et ganske stort udvalg af økologiske basisvarer til priser, hvor alle kan være med.
Skær ned på kødet
Kød er en af de økologiske varer, hvor prisforskellen i forhold til de ikke-økologiske produkter er stor. Så skær ned på kødforbruget. Tænk mindre, men bedre kød. Det er sundt for både jorden og mennesket. Vegetariske dage kan udjævne den merpris, du betaler for de økologiske varer. Opdel eventuelt hverdagene i kød, fisk og vegetardage, eksempelvis to med kød, en med fisk og to med vegetariske retter.
Bag dit eget brød
Det smager ofte bedre, og du kan spare mange penge. Find inspiration i opskrifter på nettet - fx her: http://denokologiskebagebog.dk/
Du kan nemt lave brød, som du ikke engang behøver at have fingrene i. Lav en langtidshævet dej, som kan røres sammen om aftenen og bages om morgenen.
Planlæg og undgå madspild
Mange har intentioner om at planlægge ugens måltider, men gør det kun i perioder. Det lyder kedeligt, men hvis man kommer ind i en god rytme, så får man faktisk mere tid til det, der er sjovt - og det sparer en del impuls indkøb. Sæt for eksempel tid af hver søndag til at researche. Tjek sæsonvarer og tilbud i de butikker du handler i. Ved at planlægge ugen får du også bedre overblik over hvilke råvarer, der kan gå igen i flere retter, og du undgår at smide mad ud.
Abonnér på en grønsagskasse
En god kilde til inspiration kan desuden være at abonnere på en grønsagskasse. Her vil du blive tvunget til at afprøve nye ingredienser, og du vil få inspiration fra kassens opskrifter. Desuden sparer du både penge og tid ved at undgå supermarkedet og dets fristelser. Aarstiderne.com har også en god opskriftdatabase, du kan hente inspiration fra, hvis du står med en grøntsag, du ikke ved, hvordan du skal anvende.
Meld dig ind i et Fødevarefællesskab
Så går du sammen med andre om at købe økologi direkte hos landmanden.
For eksempel:
• Københavns Fødevarefællesskab
• Århus Økologiske Fødevarefællesskab
• Lejre Økologiske Fødevarefællesskab
Hvis der ikke findes et Fødevarefællesskab i din by eller område, og du har lyst til at etablere et, er du velkommen til at kontakte Økologisk Landsforening for råd og vejledning og for at finde økologiske landmænd i dit nærområde.