Fastelavn betyder egentlig fasteaften. Det var i gamle dage begyndelsen til 40 dage med faste som forberedelse til påsken og genopstandelsen. Inden skulle man dog lige feste og spise, og det har så grebet om sig til vore dages traditioner med boller og kager.
En anden skik var at klæde sig ud, gå med fastelavnsris og tage naboens – eller en anden kat – og proppe den i en tønde. I dag nøjes vi med appelsiner og slik. Katten hører dog stadig til, men mest som her i form af slå-katten-af-tønden kager!
Fastelavnskatte
(12 store muffins)
200 g smør
200 g sukker
1 spsk. vaniljesukker
1/4 dl kakao
1 spsk. lakridspulver
3 æg str. M/L
200 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
100 g smeltet Odense Mørk Chokolade
Icing
200 g flormelis
1 spsk. kakao
75 g smeltet Odense Mørk Chokolade
50 g blødt smør
Ca. 2 spsk. mælk
Som pynt – nougat, lyse chokoladeknapper, mørk chokolade
Først røres smør, sukker, vaniljesukker, kakao og lakrids blødt. Herefter piskes æggene i et ad gangen. Sigt hvedemel og bagepulver og rør det i dejen. Rør smeltet chokolade i dejen og fordel den i muffinsforme.
Kagerne bages ved 175?C i ca. 25 min. Husk lige at mærke efter med en gaffel eller strikkepind om de er ordentligt bagt, hvorefter kagerne afkøles på en bagerist.
Så blandes flormelis og kakao og kom smeltet chokolade samt smør i blandingen. Pisk det først ved lav hastighed og tilsæt mælken lidt ad gangen. Pisk til det er let og luftigt, mindst 5 min. til en lind icing.
Pynt kagerne med icing, chokoladeknapper, nougattrekanter og smeltet chokolade så kagerne ligner katte. Velbekomme.