Så er det atter blevet den tid på året – tiden til at hente det røde guld op fra dybet, så vi kan sætte tænderne i det smagfulde kød. Siden 1600-tallet har svenskerne svælget i krebs, og det er stadigvæk en tradition, som lever i bedste velgående. Et krebsegilde er en traditionel svensk sensommerfest i august eller september, hvor krebsedyrene for alvor kommer i centrum. Som oftest samles familie og venner i en miniferie på landet til en lang festlig nat, hvor der ikke bare spises krebs i store mængder men også festes med hagesmæk og specielle krebsehatte på. De glade snapseviser er naturligvis et fast indslag.
- Krebsegilderne er et vigtigt indslag i den svenske festkalender og en væsentlig del af svenskernes folkesjæl og kulturhistorie. De fejres og nydes over hele landet, og der er også mange hoteller og restauranter, som sætter krebsene i højsædet i sensommeren, siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.
LÆS OGSÅ: Abba-stjerne åbner ekslusivt hotel i Västervik
Ønsker du at komme på krebsetur? Se her:
Krebseture i Vestsverige
I Vestsverige er det jomfruhummer, der spises mest af, på svensk havskräfta. Fisketure kan foregå i Bohuslän fra Smögens fiskeri og på skærgårdsture. Man deltager sammen med en lokal fisker og tager ud på havet, hvor der findes masser af jomfruhummer. Krebsedyrene fanges i store bure på havbunden omkring 50 meter nede, hvor man lokker dem ind med madding. Ombord på båden koges og tilsmages fangsten med det samme – og spises. Gummistøvler og varme sikkerheds-overalls kan lånes om bord.
Se mere: https://www.vastsverige.com/en/sotenas/produkter/smogens-fiske-skargardsturer/
Krebsefangst med guide på Sätra Bruks Herrgård
På den smukke gård, Sätra Bruks Herrgård, i Undenäs i Vestsverige er der mange forskellige aktiviteter i løbet af året som golf, jagt, ridning og naturnydelse. I løbet af sensommeren og det tidlige efterår er det krebsetid her. Her fornøjer man sig med selv at fange krebsedyrene og tager gerne sin familie eller venner med på en eventyrlysten jagt efter de sarte små dyr. Sammen med en professionel guide fanger man dem i bure, og man kan få lov til at tage krebsedyrene med hjem.
Se mere: https://www.vastsverige.com/karlsborg/produkter/satra-bruks-herrgard
Norrqvarns krebsepakke for hele familien
På Norrqvarn fanger man sine egne krebs på den kendte Göta Kanal. Her er det let og børnevenligt at fiske krebs, så hele familien kan være med. Her behøver man ikke både, for det kan klares fra vandkanten med trillebør og lommelygter. Efter check-in på hotellet mødes gæsterne til en gennemgang af, hvordan krebsefiskeri fungerer. Når burene er blevet sænket ned i kanalen, vokser spændingen, og når mørket har lagt sig, og månen begynder at oplyse området, er det tid til at trække burene op og se, hvor stor fangsten er. Man får friskfangede krebs med hjem. Der er også deciderede krebsegilder på Norrqvarn med hatte og sanghæfter og naturligvis masser af krebs til store og små.
Se mere: http://www.norrqvarn.se/erbjudanden/kraftfiske-for-hela-familjen/
Gullmarstrand med jomfruhummer, forkælelse og spa
Her fås havbad, jomfruhummerfiskeri, kaffehygge, sauna og spa samme sted. Man tager med en erfaren fisker ud på havet og fisker jomfruhummer. En lille kurv med traditionel svensk fika (kaffe og kage) smager godt ombord, når man har befundet sig lidt tid til havs. Man kommer også til at smage på fangsten. Hjemme igen kan man nyde den nye udendørspool og sauna. Dagen afsluttes med en middag i restauranten.
Se mere: https://www.gullmarsstrand.se/vara-paket/kraftsafari/
Krebsehygge på Väderöarna
Langs hele Bohuslänkysten kan man fiske fisk og skaldyr, og programmet varierer alt efter sæson. Nu står den på jomfruhummer, og på Väderöarna tager man sammen ud og fisker efter noget af det, der på den egn opfattes som den fineste spise. Om eftermiddagen forlader man øerne for at forberede fangsten. Ligesom andre steder sænkes bure ned, og lidt senere hjælpes man ad med at fire dem op igen. Her vælger man så, om man vil sætte tænderne i den lækre spise på broen efter at båden er kommet retur – naturligvis med noget godt at drikke til – eller om man vil gemme dem til sin forret til middagen.