Før man begiver sig ud på mange hundrede kilometers motorvejskørsel, pakker bil og får styr på børnene i bilen, er det vigtigt at kende til de forskellige love og regler, der gælder for bilkørsel i landene, man kommer igennem.
Vejafgifter og miljømærker
Miljømærker, vejafgifter og andre vigtige og lovpligtige papirer skal der være styr på. Det giver en rolig rejse for alle.
- I nogle lande skal man betale vejafgift for at køre på motorvejen. I lande som eksempelvis Østrig og Tjekkiet, betaler man ved at købe en mærkat, vignette eller en elektronisk enhed. Det kan være en god ide, at gøre det, inden man rejser, så man ikke skal bøvle med det, når man er rejst. Her er typisk mange andre ting, der kræver ens opmærksomhed, siger Frederik Valmin feriekonsulent i FDM.
I Kroatien, Frankrig, Polen og Spanien bliver afgifter for motorvejskørsel opkrævet ved betalingsanlæg. Det glider lidt lettere, hvis man har kontanter med i bilen, så man ikke hver gang skal bruge betalingskort. For Italien, der er danskernes foretrukne ferieland for kør selv-ferie ifølge FDM Travel, kan man også betale afgiften ved motorvejen. Men det er også muligt at købe et Viacard allerede hjemmefra.
- Når man kører af sted, er det vigtigt at være sikker på, at man har de rigtige dokumenter med. Ud over pas og sygesikringsbevis er der en række andre dokumenter, som enten er obligatoriske, eller som vi anbefaler, man tager med. Kørekortet og del 1 af den originale registreringsattest til bilen er obligatoriske på kør selv-ferien, siger Frederik Valmin.
Husk grønt og rødt kort
Det Grønne Kort er bevis for, at man har tegnet ansvarsforsikring, og det er et must at have i bilen. Det Røde Kort, elle SOS-kortet, dokumenterer, at man har tegnet kaskoforsikring og er dækket af den.
Rejseforsikringen er især vigtig, da det er over den man kan få betalt hjemtransport, der ikke dækkes af den offentlige sygesikring længere. Så der er altså både papirer på bilen og på personerne, man skal huske.
Miljøzoner i byerne
Italien og Tyskland har miljøzoner i byerne, og eksempelvis i Tyskland er adgangen til zonerne begrænset af bilens forureningsgrad, og man skal huske at have en miljømærkat.
Der er ligeledes mange store byer i Italien, der har strenge restriktioner og forbud mod kørsel i de historiske dele - især i bymidten - der er sårbare. Det gælder især på udsatte tidspunkter. Bryder man reglerne, kan der vanke store bøder. Regn med, at det primært er indbyggerne og personer med ærinde, der har adgang. Men man ser jo også mere, når man går og tager offentlige transportmidler.
- Det er vigtigt at sætte sig godt ind i reglerne, inden man kører af sted på ferie. Kører man eksempelvis ulovligt ind i en miljøzone, får man en bøde. Den kommer typisk med posten, efter man er kommet hjem fra ferie. Og så bør man aldrig efterlade dokumenter i bilen, understreger Frederik Valmin.
Du kan læse meget mere om regler, gode råd og få information på FDM's side om kør selv-ferie.