Men sammen med sandaler og solcreme har de fleste en pc, tablet eller en smartphone i kufferten, og dermed er de mobile turister nemme ofre for indentitets- og datatyveri.
- 2016 har allerede budt på en lang række datatyverier foretaget af cyberkriminelle med onde hensigter. Det gælder alt fra password-tyverier og falske e-mails til telefonopkald fra svindlere og falske virksomheder oprettet på baggrund af stjålne data fra intetanende borgere, siger sikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter.
Der er derfor masser af gode grunde til at passe godt på, og det gælder særligt på ferier, hvor de digitale turister er ekstra sårbare.
Fremmede computere og netværk
For at få internetforbindelse eller bruger man ukendte netværk, eller man bruger andres computere, hvis man ikke lige har en med. Men det er ikke uden risiko:
- På ferien er det helt almindeligt, at man logger på fremmede netværk for at få internetforbindelse til for eksempel Facebook og e-mails. Uanset om man finder et lukket net på hotellet, eller man vælger et offentligt net på en café eller en banegård, er der betydelige risici forbundet med de her netværk, som er ekstremt nemme at få adgang til for hackere.
Sol, sangria og sikkerhed
Samtidig er mange mere skødesløse og tænker ikke på kriminalitet, fordi sangriaen er på bordet og solen brænder i nakke.
- At holde ferie skal jo være sjovt og hyggeligt. Hvem gider tænke på cyberkriminalitet eller identitetstyveri? Derfor ser vi også, at mange turister er ekstremt sjuskede, hvad enten det gælder beskyttelse af kreditkort, udlevering af pas og ikke mindst sikkerhedsindstillingerne på de elektroniske enheder, siger Kim Schlyter.
10 gode råd om internetsikkerhed
1. Sikkerhed begynder allerede, inden man tager af sted på rejsen, nemlig når man booker ferien. Man skal kun bruge officielle udbydere, som andre har gode erfaringer med. Betal din rejse med kreditkort og ALDRIG med en bankoverførsel. Der er svindlere, der lever af, at narre penge fra ferielysne turister, der ikke fik bestilt i tide. Hvis en rejse er unaturlig billig i forhold til andre bureauers priser, bør du være på vagt. Andre kan bruge betalingsoplysningerne i ond hensigt.
2. Hvis du vil sikre dig at dine betalingskort ikke misbruges, kan du få lavet et helt nyt kort uden kreditmulighed, og det er rart at have med på ferien. Det sikrer, at ferieøkonomien og husholdningsøkonomien ikke blandes sammen. Det er nemt at overføre penge til feriebetalingskortet, og man kan nemt holde øje med pengestrømmene.
3. Du skal altid tjekke, om hæveautomaten ser ud, som den bør. Det gælder uanset, hvilket betalingskort, du bruger. Hvis automaten har et dækken over, eller hvis du synes det ser ud som om, at der er blevet pillet ved den, så find en anden. Tag ingen chancer.
4. Slip ikke dit kreditkort af syne, så lad aldrig tjenere tage det med bagved, selvom han påstår terminalen står der. Hvis han insisterer, så forlang at komme med.
5. Du skal helst ikke lade biludlejningsfirmaer eller hoteller tage en kopi af dit pas. De kan notere sig pasnummeret og land. Lad ALDRIG nogen tage en kopi af dit kreditkort. Du bør bruge store og kendte etablerede hoteller og biludlejningsfirmaer. Her er der styr på tingene.
6. Det er vigtigt at slå den automatiske login-funktion fra på mobiltelefonen. På den måde finder telefonen ikke selv wifi-netværk, der måske ikke er sikre. Hvis du logger på et wifi-netværk, bør det være et net fra en etableret operatør. Husk at logge af igen, så snart du er færdig.
7. Husk at indstille telefonen, så du kan finde den igen, hvis uheldet er ude, og den bliver stjålet eller så data slettes.
8. Du skal ikke uploade feriebilleder på din Facebook-profil, før du er kommet hjem igen. Det er selvfølgelig dejligt, at dine venner kan se, at du hygger dig ved poolen under fjerne himmelstrøg, men det kan de opmærksomme indbrudstyve altså også.
9. Det er vigtigt, at du protesterer højlydt, hvis du bliver bedt om at give personlige oplysninger uden grund. Man skal naturligvis ikke udlevere kreditkort og pas, bare fordi man skal leje et par vandski. "No!" er et ord, næsten alle forstår.
10. Du skal altid huske din sunde fornuft - med den kommer du langt.