35 procent af de danske lønmodtagere mener, at deres fleksible arbejdsliv skaber et pres på privatlivet, fordi de føler sig forpligtet til at være arbejdsmæssigt tilgængelige uden for arbejdstiden. Sådan lyder konklusionen i en ny international undersøgelse, som er foretaget af Randsted i samarbejde med bl.a. Blauw Research og Survey Samplin. Skal de danske lønmodtagere for alvor finde glæden ved det fleksible arbejdsliv, så kræver det, at de bliver bedre til at prioritere skarpt, så de ved, hvornår de har deres fokus på henholdsvis arbejdet og familien, mener Bo Bresson:
"Fleksibiliteten og friheden, som i højere og højere grad kendetegner de fleste danskeres arbejdsliv, giver gode muligheder for at skabe bedre balance mellem familie- og arbejdsliv. Men det er et tveægget sværd, for bruger vi fleksibiliteten forkert, skaber den ubalance og stress. Problemet er, at rigtig mange fejlagtigt tror, at det fleksible arbejdsliv kræver, at vi i dag skal være i stand til at blande arbejdsliv og familie sammen, så vi er tilgængelige begge steder – på én og samme tid. Lærer vi derimod at holde tingene adskilt, er der en kæmpe gevinst i fleksibiliteten, for så giver den os friheder, vi kun turde drømme om for år tilbage," siger han.
LÆS OGSÅ: Sådan undgår du, at pres stresser dig
Alt bliver halvhjertet
I fleksibilitetens navn ser man flere og flere danske virksomheder, som tilbyder hjemmearbejdsplads, børnerum på arbejdspladsen og lignende. Tiltag som i følge familiestrategen kun er et gode, hvis vi forstår at administrere fleksibiliteten, som følger med:
"Der er uden tvivl gode intentioner bag de mange tilbud fra arbejdspladserne, men alt for ofte bliver resultatet, at vi blander arbejde og familieliv sammen og derfor ender med at være halvhjertet på begge fronter, som når man fx besvarer et arbejdsopkald, mens man spiser med familien. Eller når man ikke kan slippe arbejdsmailen på telefonen, mens man egentlig er i gang med at diskutere næste uges opgaver med familien. Det er vigtigt at forstå, at familie og arbejde er som olie og vand: de kan ikke blandes. Familielivet er langsomt, mens arbejdet er hurtigt - de kører ganske enkelt på hver sin frekvens," siger Bo Bresson og fortsætter:
"Det er vigtigt, at vi forstår, at det er et personligt ansvar at tage et opgør med den dominerende grundantagelse, at øget fleksibilitet betyder, at man skal være tilgængelig 24-7. Jeg har endnu til gode at møde en arbejdsgiver, som reelt kræver, at medarbejderne er parate til at besvare deres arbejdsopkald og mails på alle tider af døgnet. Men jeg kender desværre alt for mange, der lader sig styre af dette uudtalte krav, som i virkeligheden bare er en antagelse. Hvis man er i tvivl om, hvad ens chef og kolleger forventer af en, så spørg, så der skabes rene linjer - det er alle bedst tjent med."
LÆS OGSÅ: Pension
Vi skal lære at prioritere rigtigt
Planlægning nævnes ofte som vejen til balance, men sandheden er, at det skaber mere stress, fordi en stram planlægning fratager os vores mulighed for at håndtere uforudsete hændelser. Skal det fleksible arbejdsliv skabe øget WorkLife Balance og bedre trivsel, kræver det først og fremmest, at man får styr på sine prioriteter og får skabt en god rytme, mener Bo Bresson:
"Prioritering betyder ganske enkelt, at man vælger at gøre nogle få ting helhjertet og vælger alt andet fra. Arbejder man, så er det dér fokus skal være, er man sammen med familien, så er det dér, man skal bruge sin energi. Faktisk skal man vælge så meget fra, at man har luft i hverdagen til at gøre det, man har valgt til, ordentligt, og til at kunne håndtere uforudsete ting som fx et barn, der lægger sig syg. Rytme betyder, at man har en fast struktur i ugen med regelmæssige spise- og sengetider - både til hverdag og i weekenden, for en god nattesøvn og sund kost er grundlaget for en hverdag, der fungerer."
Tips fra familiestrategen
Bo Bresson giver har tre råd til det velfungerende fleksible arbejdsliv:
1. Prioritér både familie og arbejde og hold de to liv helt adskilt - også når du arbejder hjemmefra!
2. Sørg for, at der er luft i hverdagen til det, der er vigtigst, og til, at du kan håndtere uforudsete ting for fx et sygt barn. Vælg alt
andet end familie og arbejde fra, mens børnene er små (indtil de begynder i skole).
3. Skab en enkel rytme på arbejdet og i familien, bl.a. med regelmæssige spise- og sengetider - både til hverdag og i weekenden.