Af: Journalist Aage Krogsdam
En fantastisk restaureringsindsats er sket siden Murens fald. Et bindingsværksmuseum er indrettet i det, man anser for at være Europas og således hele verdens ældste bindingsværkshus. Det er bygget i midten af 1300-tallet. l den anden ende af byen finder man den nyeste seværdighed: Holzwurmmuseum, som fortæller alt om borebillerne, der guffer både bindingsværk og møbeltræ i sig.
Kulturliv i den gamle by
Quedlinburg har to teatre, hvor der opføres nye og klassiske skuespil, operaer og operetter.
Stiftskirken St. Servatius rummer de jordiske rester af Tysklands første kejser, Henrik 1, som regerede for 1100 år siden, men også kunst af international karakter. I en menneskealder anså man de mest sjældne af skattene for evigt tabt.
Forsvunden skat dukkede op
Flere byer i Harzen blev ødelagt af bombardementer under 2. verdenskrig, og derfor blev stiftskirkens skatte i 1944 pakket i kasser og skjult i nogle minegange i omegnen. Der var tale om uerstattelige guld-, sølv-, ædelstens- og elfenbensarbejder fra 800-1500-tallet. Da museumsfolkene fra stiftskirken i foråret 1945 gik ned i mineskakterne, opdagede de, at kasserne var blevet brudt op, og en række af de mest værdifulde genstande var fjernet, blandet andet Henrik l's rigt udsmykkede relikvieskrin og verdens ældste "liturgiske" redekam.
Tingene sporløst forsvundet
Tyveriet forblev et mysterium i 45 år. I 1990 henvendte en familie fra Whitewright i Texas sig til internationale
kunsthandlere for at sælge en række antikviteter efter samleren Joe Tom Meador, der var død nogle år tidligere. Hermed dukkede Quedlinburg-skatten, som man troede tabt for evigt, atter frem i lyset. Det viste sig, at Meador i 1945 var i Harzen som ung løjtnant i den amerikanske hær.
Efter at de nazistiske tropper havde overgivet sig til den amerikanske hær, havde han fundet kisterne i minegangene og sendt nogle af de "pæne ting" hjem til Texas i papirpakker. Et større internationalt tovtrækkeri endte med, at genstandene i 1990 blev leveret tilbage til Quedlinburg - ovenikøbet nyrestaureret af konservatorerne på Dallas Museum of Art.
Wernigerode med det gamle slot
En anden perle af gamle byer i Harzen er Wernigerode, der også igennem generationer har været et yndet turistmål for både tyskere og udlændige. I dag tiltrækker bindingsværksbyen flere besøgende end nogensinde på grund af de velbevarede bygninger. På torvet troner det 550 år gamle rådhus, og ikke langt derfra den over 20 år gamle gågade, Breite Strasse. Her findes et stort antal småbutikker og endnu flere velbevarede, ofte farvestrålende gamle huse, bl.a. Krummelsches Haus, hvis facade er udskåret i træ. En af byens store attraktioner er fyrsteslottet, der ligger på en bakke i byens
udkant. Det er åbent for publikum og ofte rammen om friluftsforestillinger, koncerter, opera m.m. Man kommer lettest op til slottet med et traktortrukket turisttog.
Noget for børnene er der også
Vil man opleve et rigtigt Veterantog med damplokomotiv, kan man fra Wernigerode tage med Harzer Schmalspur-bahnen, der på en 132 km lang jernbanestrækning løber rundt i Harzen. Banen har i over 100 år tjent som dagligt
transportmiddel for lokalbefolkningen, der nu får selskab af mange turister. Banen har en afstikker til Harzens højeste bjerg, Brocken - på dansk Bloksbjerg, der hvor heksene sendes hen Sankt Hans aften. Og vil man opleve mere om heksene, så er stedet den lille by Thale, der er sagnenes og heksenes by.
Heksenes by
Med en svævebane kan man komme op til Hexentanzplatz, heksenes danseplads, hvor man dog kun kan træffe heksene en gang om året, nemlig på Walpurgisnatten mellem 30. april og l. maj. Hekse-underholdningen indledes lige efter
midnat med en tale af djævelen selv. l forbindelse med dansepladsen ligger Walpurgishalle, som udstiller billeder af heksesagnene. Resten af året kan man nyde den vilde natur på dette kultsted fra oldtiden, som Goethe omtalte som "Den mægtigste klippedal nord for Alperne". Under turen op med svævebanen har man en fascinerende udsigt over stejle klipper, frodige skrænter, rivende vandløb og i
det fjerne Brocken, som er Harzens højeste top på 1142 meter, samt bjergtoppen Teufelsmauer.
På Hexentanzplatz finder man teatret Harzer Bergtheater, Thale dyrepark med et ulveanlæg, Walpurgishallen og mange andre udflugtsmål. Skulle sult og tørst melde sig, har besøgende mulighed for et pusterum i Restaurant
Hexenkessel. Her kan man efter en begivenhedsrig dag nyde et måltid mad til familievenlige priser, enten indenfor eller på restaurantens terrasse.
Bodetal benævnes af nogen som Tysklands svar på Grand Canyon og den smukke dal er med de stejle bjergsider meget velegnet til vandreture i den klare bjergluft gennem et af de ældste fredede områder i Tyskland. Harzens højest beliggende by er St. Andreasberg, der med sine stejle gader og gode udsigtspunkter et et andet af områdets populære feriesteder, ikke mindst om vinteren. En af de mere usædvanlige attraktioner er en rutschebane, som er over en halv kilometer lang.
Det elskede Harzen
I næsten et halvt århundrede har Harzen været et af danskernes foretrukne rejsemål, når ferien skulle foregå i egen bil eller med bus. Men indtil Jerntæppet faldt for en halv snes år siden, var det stort set umuligt for almindelige danske turister at besøge den del af Harzen, der lå i Østtyskland. Men det er der mulighed for nu, og mange vil opleve nogle meget spændende miljøer i de i
artiklen nævnte byer.
Fakta:
Hovedstad: Goslar
Indbyggere i Harzen: ca. 900.000
Størrelse: 4000 km2
Skipister om vinteren: 500
Højeste bjerg: Bloksbjerg i 142 m