Solen synker længere og længere ned, mens dens stråler får klippen til langsomt at skifte farve, alle i røde nuancer. Lige før solen synker ned bag horisonten, bliver klippen farvet knaldrød. Det er et betagende syn, og det er dette fænomen, alle turisterne er kommet for at se. Det er også dette fænomen, som har fået den indfødte befolkning, The Aboriginals, til at betragte klippen med ærbødighed igennem mere end 10.000 år, hvor en indfødt stamme af Anangufolket har levet ved og omkring Ayers Rock.
De indfødte kalder klippen for Uluru, og for dem er stedet helligt. Ayers Rock og en anden klippeformation cirka 50 km længere mod vest, Kata Tjuta, ligger i en stor nationalpark ejet af de indfødte, som i 1986 fik området tildelt af den australske stat. Begge klippeformationer er bemærkelsesværdige 600 millioner år gamle geologiske landskabselementer i en ellers ret flad busk- og sandslette. De er en del af et vigtigt kulturlandskab, der har særlig betydning for Anangufolket. Både ved Uluru og Kata Tjuta er der er huler, slugter, vandhuller og gamle bemalinger af fortidige heltes handlinger, kunstværker og skikkelser. Disse fortidige heltes rejser bliver dyrket i nutidens Ananguers religion og kultur.
Urbefolkningen tror på, at der blev lagt æg på jorden. Ud af det kom planter, ild, vand, kænguruer, krokodiller og én mand. Han fødte et barn ud af sit ene ribben. Da han gik på jagt, kom en kvinde fra himlen og gav barnet bryst - og så voksede barnet.
Deres respekt for og afhængighed af naturen kommer blandt andet til udtryk i et aboriginal-digt: "Når du skærer i et træ, skære du i mine blodårer. Når du borer i en klippe, borer du i mine ribben". Aborigines har ikke vores fornemmelse af tid. For dem er tilværelsen en cirkel. Når de dør, genfødes sjælen som et andet menneske, et dyr, en sten eller et træ. Ritualer og overtro, sang, musik og danseceremonier spillede en stor rolle i det traditionelle stammeliv - og gør det stadig. Den oprindelige befolkning levede som nomader i små familiegrupper i pagt med naturen, fra hånden og til munden. De samlede ikke forråd, - og dræbte aldrig flere dyr, end de kunne spise på få dage.
I et besøgscenter nær Ayers Rock finder man informationer om de indfødtes historie. Flere andre steder i Australien er der lignende informationscentre, men det største kulturcenter ligger i den tropiske by Cairns i Queensland, Tjapukai Aboriginal Cultural Park. Her er der daglige shows, hvor Aboriginal kunstnere blandt andet skildrer fortællingen om drømmetiden.
Da Australien blev kolonialiseret i 1788, blev de indfødte nærmest betragtet som "dyr" og blev brutalt myrdet mange steder af de hvide indvandrere.
I nyere tid har efterkommerne kæmpet for at blive accepteret som en ligeberettiget befolkningsgruppe i landet. Den unge indfødte atlet, Cathy Freeman, tændte den olympiske ild ved De olympiske Lege i 2000 i Sydney, og hun vandt senere guld på 400 m. Hendes bedrifter var med til at øge de indfødtes selvtillid og stolthed og skabe respekt i den hvide befolkning.
I 2008 gav den daværende premierminister, Kevin Rudd, på vegne af regeringen en offentlig undskyldning til medlemmer af den "Stjålne Generation" over den måde, de indfødte var blevet behandlet på igennem 200 år, da en opdagelsesrejsende ved navn W. Gosse fandt klippen i 1873. Den blev opkaldte den efter den britiske premierminister Sir Henry Ayers.
Klippen er 348,7 meter høj og 9,4 kilometer i omkreds. Nær klippen ligger et feriecenter med 5 hoteller og et kultcenter for de indfødte.