44 % af de danskere, der skal på skiferie i år, siger i ny undersøgelse, at muligheder for offpiste i høj eller meget høj grad ville kunne få dem til at vælge et skisportssted i Sverige. Og knapt halvdelen (48 %) siger, at udfordrende snowparks i høj eller meget høj grad ville kunne få dem til at vælge et skisportssted i broderlandet. Tallene er hentet fra en ny YouGov-undersøgelse, der viser, hvad danskerne søger, når de skal vælge skidestination i år.
Sverige tilhører verdenseliten, når det gælder snowparks, som bliver vigtigere og vigtigere for mange skiløbere. Ikke mindst for familier med mindre og større børn. De kendte skiløbere Henrik Harlaut, Oscar Wester, Jesper Tjäder og Emma Dahlström hører til blandt verdens bedste freestyleskiløbere, og de har taget deres allerførste hop på vejen mod medaljer samt deltagelse i OL og X Games i de svenske snowparks.
De første parker opstod i midten af 1990'erne, og siden er populariteten kun vokset. Parkerne udvider løbende, og kreativiteten blandt de mange parkshapere er i rivende udvikling. Offpisteløb er også noget flere og flere er nysgerrige på, og det har skidestinationerne taget til sig. På flere destinationer vælger man at holde nogle af pisterne upræparerede, så der bliver offpiste og powder inde i skiområdet, hvilket betyder, at man kan prøve de sjove udfordringer uden at komme totalt på afveje.
"Skidestinationerne ved, at ikke mindst de unge skiløbere synes, hop og puddersne er det sjoveste. For at tilgodese dem, og andre der er nysgerrige og vil udfordre sig selv, vælger de at lade nogle pister stå upræparerede, så man kan få masser af puddersne under fødderne og kaste sig ud i nogle udfordringer uden at risikere at ende på hovedet i et træ. Orsa Grönklitt har opgraderet deres offpiste på den måde, og Lofsdalen har en naturlig offpiste park, hvor man virkelig kan prøve sig selv af", siger Anna Kron Boysen fra Visit Sweden.
Den vilde sneguide til Sverige
Masser af ny, lækker offpiste i Orsa Grönklitt
Orsa Grönklitts offpiste har fået en ansigtsløftning frem mod denne sæson. I mere end ti år har destinationen arbejdet på at åbne områder op, så ny offpiste kan finde sted i skiområdet. En nyhed er herudover, at Östbacken vil forblive 'offpiste' ved snefald, så er man hurtig i optrækket, får man blændende pudderskiløb her uden træer og grene til at spærre vejen. Offpiste i Orsa Grönklitt egner sig både til almindelige gæster og skiskoler samt alle dem, der vil vove pelsen i urørt terræn.
I Orsa Grönklitt står man herudover på ski med udsigt til tigre, isbjørne, ulve og losser, da skianlægget ligger med udsigt til Europas største rovdyrpark. Her er 23 pister i forskellige sværhedsgrader fra grøn til sort. På syd- og vestsiden er der flest 'venlige' pister til børn, familier og nybegyndere, og i nord og øst venter større udfordringer som Berguven, Helan, Halvan og Biffen (offpist).
Se mere: https://www.orsagronklitt.se/restyper/utfoersaakare/#thumbce36885e-3b45-4470-897a-754b38b8ad3b
Lofsdalen med naturlig offpistepark
Hvis man kan lide at udfordre balancen og skievnerne, er der masser af sjov i vente på Äventyret, som er en naturlig offpiste-snowpark i Lofsdalen. Äventyret er som udgangspunkt en blå pist, fyldt med naturlige hop, velodromer og andre naturlige forhindringer, som giver et sjovt offpisteskiløb, selvom man er inde på en markeret pist.
I uge 9 i 2019 er det svenske kælkesportforbundet ydermere på plads på pisterne. Lofsdalen huser et af løbene i Snowracer Cup, hvor det gælder om så hurtigt som muligt at komme ned ad en piste med pukler, etc. Sporten henvender sig til både voksne og børn, og det samme gør skidestinationen Lofsdalen.
Lofsdalens gæster er meget ofte tilbagevendende gæster, for her får man et varieret skiløb med forskellige udfordringer på de i alt 25 pister. Mens børnene muntrer sig på børnebakker, kan de hardcore i familien tage turen ned ad en af Sveriges stejleste skråninger, Rännan, med en hældning på 42 grader. Eller konkurrere på skicrossbanen, hvor man kan starte fire på en gang.
Sammen kan man tage på tur ud på fjeldet på de 122 km velpræparerede langrendsspor, der egner sig fortrinligt til både træning og hyggeture – de mindste kan sidde i pulken, og man kan også tage sin hund med ud i sporet, hvis den er med på ferie. Der er 150 km markerede ruter ude på fjeldet.
Se mere: https://www.lofsdalen.com/sv/skidakning
Kläppen i Sälen: Prisvindende snowpark
Kläppen har tre snowparks; den prisvindende Kläppen Snowpark, 8848 Junior Snowpark og sidste års store nyhed; Blue Line.
Kläppen i Sälen har den største og en af de bedste snowparks i Sverige målt i forskellige undersøgelser. I ni år i træk er Kläppens Snowpark røget ind på en førsteplads. Det er resultatet af knofedt og viljestyrke fra skisportsstedets side, og snowparken er både nationalt og internationalt anerkendt. Destinationen ønskede at skabe en unik snowpark, og den måler da også 14 fodboldbaner, hvilket giver plads til afsindigt mange features. 17.000 lastbilslæs sne skal der til for at fylde området med sne, men da der er snekanoner, kan sneen udløses hele tiden uden hjælp. Her kan man overgå sig selv igen og igen, lære flere tricks og bare have det sjovt. Kläppen snowpark er Sveriges nationalarena for freeskiing og snowboard, så her kører de bedste.
Se mere: http://www.klappen.se/skidakning/snowpark/stora-parken
Valfjället i Värmland: Her hopper man højt men lander blødt
Særligt de unge dribler elegant med ordene double corks, rodeos, biospins, mistyflips, kangarooflips, d-spin, switch og nollie, og de laver det ligeså elegant i de dertil indrettede snowparks. Det er nemlig langt fra kun pisterne, som børn og unge – samt legesyge voksne – prøver kræfter med. Det er også disse snowparks, som flere og flere svenske skidestinationer lægger blod, sved og tårer i i disse år. Valfjället har bl.a. en Funpark, som både har sjove faciliteter til begyndere og de lidt mere erfarne. Parkens Airbag er i særdeleshed populær; der er tale om en kæmpe luftpude til dem, der ønsker at øve deres tricks uden at bekymre sig om landingen eller til fornuftige, som gerne vil forsøge at hoppe højt men dog lande blødt. Destinationen byder også på skicross-bane med skarpe sving og pukler. Altid sjovt at konkurrere med en god kammerat eller et familiemedlem om, hvem der kommer først ned.
Se mere: http://www.valfjallet.se/vinter/skidakning
Hovfjället i Värmland med skicross
Sveriges fjelde starter så langt sydpå som Hovfjället i Värmland.
Kun ca. 600 kilometers kørsel i bil fra Danmark, og så står man med udsigt til bl.a. sort skiløb midt i et smukt naturreservat. Pistene indbyder til masser af fart og brede carving-sving, og så er der en piste, der ikke præpareres, to sorte pister og en skicrossbane.
Se mere: http://hovfjallet.se/alpint