Når der skal sættes mad på middagsbordet, er der mange hensyn at tage. Storesøster har stadig den samme livret, lillebror har ømme gummer, da han er ved at få tænder, og hvad var det nu lige sundhedsplejersken sagde om varieret kost? Det kan dog sagtens lade sig gøre at spise mere grønt og mindre kød uden at gå på kompromis med hverken sundheden eller familiefreden.
"En varieret kost med masser af grønt, men også lidt kød, er afgørende for, at dine børn får de næringsstoffer, der er nødvendige for, at de bliver sunde og raske mennesker. Særligt yngre børn i alderen 1 til 5 år udvikler sig og vokser rigtig meget. Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen at spise efter Y-tallerkenen. Her består to femtedele af tallerkenen af grøntsager, to femtedele brød, kartofler, ris eller pasta og en femtedel kød eller fisk. Men hvis I gerne vil have mindre kød, sker der dog ikke noget ved en gang imellem at skifte kødet til aftensmaden ud med mere grønt. Generelt vil mange børnefamilier have gavn af at variere deres mad mere, end de gør i dag", siger Else Guldager, Sundhedsplejerske og konsulent ved nonprofit institutionen 'God Barndom'.
LÆS OGSÅ: Vi vil have mere frugt og grønt fra Danmark
Giv de populære madretter et tvist - mindre kød og mere grønt
Pernille Bech, projektleder på Sæson ved, at det kan være svært at ændre familiens vaner, men det handler om at starte i det små. Det er ikke svært eller tidskrævende at skære ned på kødet eller indføre et par kødfrie måltider i husholdningen:
"Til frokost handler det om at servere mere gnavegrønt og en gang imellem springe leverpostejen over til fordel for et jordbær eller en æblemad, som langt de fleste børn vil synes er en kærkommen forandring."
"Til aftensmad kan kødet suppleres og erstattes af grøntsager i de fleste velkendte og populære familieretter, såsom lasagne og pizza. Det kan for de fleste være et nemt første skridt mod mere grønt og mindre kød."