Mange af de nye studerende i København vil gerne bo centralt og gerne på Vesterbro eller Nørrebro. For mange må det dog blive ved drømmen, da alt er optaget.
Forældrekøb af ejerlejlighed
Boligmarkedet er ekstremt presset i byen på grund af de mange, der er blevet optaget.
Det øger så presset på ejerlejlighederne og forældrekøb i den centrale del af København er derfor blevet dyrere. Men hvis man kigger mod Høje-Taastrup Kommune eksempelvis, så er det betydeligt billigere og letter at blive boligejer.
Her, kun 10-20 minutter fra universitetet i København, er boligpriserne betydeligt lavere, og samtidig ligger RUC kun få stoppesteder væk.
- Vi har både regionaltog, S-tog og busser. Faktisk også en direkte busforbindelse til DTU i Lyngby. Så i virkeligheden koster det ikke mange minutter ekstra i transport at bo her, siger det 30-årige byrådsmedlem Merete Scheelsbeck (K) fra Høje-Taastrup Kommune – som selv var bosiddende i Høje-Taastrup under sit studie, der foregik på Frederiksberg.
Lav kvadratmeterpris på boligen
På Frederiksberg og i København kan en kvadratmeterpris for en ejerlejlighed sagtens snige sig op på 39.802 kroner per kvadratmeter og 42.159 per kvadratmeter viser tal fra boligportalen Boliga.
Selv en lille mikroskopisk lejlighed bliver en stor investering, og den unge får meget mere ved at være lidt fleksibel og rykke ud.
Det er boligadvokat Steen Moesgaard fra ADVODAN Glostrup & Taastrup meget enig i. Hvert år før studiestart hjælper han forældre og unge til at forstå, at det betaler sig at flytte lidt ud.
- I Høje-Taastrup Kommune er kvadratmeterprisen for en ejerlejlighed nede på ca. 20.000 kroner, så man kan få næsten dobbelt så meget for pengene, hvis man vælger at investere i postnummer 2630, siger Steen Moesgaard.
Aktiv fritid i forstaden
Nogle unge er imidlertid bange for at forstaden er lig med kedsomhed, men sådan behøver det ikke at være.
- Vi kan bestemt hamle op med, hvad de store studiebyer har at byde på. Vi har både et varieret caféliv, musik-events, masser af butikker og idrætsfaciliteter, som jeg tror, at mange inde i byen ville misunde os. Lige nu renoverer vi også svømmehallen, så den kommer i topklasse, siger Merete Scheelsbeck.
En investering i fremtiden
Uddannelse og bolig er begge gode investeringer i fremtiden, især hvis man tænker lidt længere frem end blot studietiden.
- Som nyuddannet er det ikke sikkert, at man har økonomien til at købe bolig. Får man flere kvadratmeter for pengene, giver det mulighed for at investere i en større lejlighed, som den unge kan blive boende i efter endt studietid, siger Steen Moesgaard.
Fire vigtige ting ved forældrekøb
1. Beskatning og finansiering
Når du udlejer en bolig til dit barn, skal der betales skat af lejeindtægten. Man har dog også fradrag for fællesudgifter, ejendomsskatter og renteudgifter. Der er relevante for forældrekøb.
2. Huslejen for boligen
Man kan ikke bare forære sit barn gratis husleje. Huslejen skal ligne den, som andre lignende boliger i området udlejes for. Hvis man sætter lejen for lavt, så bliver man i nogle tilfælde beskattet af forskellen mellem markedsværdien og den aktuelle husleje.
3. Lav en lejekontrakt
Dit barn kan naturligvis søge boligsikring. Men det kræver, at der foreligger en lejekontrakt. Hvis barnet bor i lejligheden med en anden, så er det en god ide, at barnet står som lejer på kontrakten. I tillæg skal der så laves en særskilt fremlejekontakt med en eventuel studiekammerat.
4. Når boligen sælges
Når studiet er slut vil boligen ofte blive sat til salg. Man kan vælge at sælge lejligheden til barnet til en pris, der svarer til den offentlige ejendomsvurdering på handelstidspunktet fratrukket 15 procent. Man bliver beskattet af fortjenesten, hvis man sælger boligen på helt almindelig vis - med mindre man selv har boet i boligen i ejerperioden.