Og danskerne er et praktisk anlagt folkefærd. Vi vil have huse, der ikke kræver megen vedligeholdelse og her er huse af mursten bedst.
Fugt og skimmel
Samtidig vil man også gerne undgå fugt i boligen og have et sundt indeklima. Det kan murstensbyggeri tilbyde.
De senere år har man hørt en del til fugtskader, men murstenshuse er det bedste alternativ. De er af tegl - det vil sige brændt ler - og tegl er et uorganisk materiale.
Derfor giver tegl ikke næring til skimmelsvampe. Samtidig kan tegl optage og afgive fugt igen - helt uden at bygningen tager skade.
Tegl holder
Et teglhus holder ikke evigt, men det er nærmest det tætteste, man kan komme på et hus med evighedsgaranti.
Tegl holder let i 150 år, og mange byggerier i tegl er meget ældre. Det skyldes at murstenene bliver brændt under produktionen. Men mursten kan faktisk ikke selv brænde, hvilket er et ekstra plus.
Mursten inde i huset
Nogle går endda så langt, at de bruger indervægge af mursten. De opnår den effekt, at murstenene regulerer luftfugtighed og temperaturen i rummene.
Derved bliver huset selvregulerende, og det får et stabilt indeklima uden afgasning eller lugtgener.
Hus med samvittighed
For os danskere betyder bæredygtighed meget, og tegl er et 100 procent rent naturmateriale.
Tegl hører til blandt de ældste byggematerialer i verden, og teglproduktionen er faktisk blevet bedre til at få styr på energiforbruget. Det er dog endnu ikke sådan, at teglproduktion foregår uden forbrug af energi.
Men murstensproducenter har opfundet savsmuldssten, der reducerer udslippet af CO2 med 30 procent. Så der sker noget på den front også.
Danskerne har intuitivt vidst, at tegl i vores fugtige klima var det bedste valg. I dag kan det dokumenteres, at ikke engang træhuse giver samme fordele. Derfor vil langt hovedparten af nybyggeriet efter finanskrisen også være murstenshuse.