Blandt andet skal man have fokus på bassinets størrelse og vanddybde. For få planter kan betyde et overskud af næringsstoffer og efterfølgende algeproblemer. Og farverne skal også passe sammen, og fiskene skal kunne gå samme og vokse nogenlunde ens.
Vi indkøbte vandplanter i forskellige højder samt planter til udplantning på forskellige dybder. I bassinet kom der blandet anden kæruld, gul moseiris, engkabbelejer, krebseklo, vandpest samt naturligvis åkander.
Langs bassinkanten anbragte vi forskellige sumpplanter, således at hele bassinet dannede et naturligt miljø. De blev for de flestes vedkommende anbragt i netpotter med speciel dam-ler beregnet for vandbassin.
Fisk i vandet
Det sidste trin ved virkeliggørelsen af vores store drøm var udsætningen af fisk i dammen. Vi udsatte 12 guldfisk, to guldsuder samt snegle, der spiser alger. Før vi satte de nye fisk ud i bassinet, lagde vi plastikposen, hvori fiskene var transporteret fra planteskolen, på bassinets vandoverflade i cirka en halv times tid, således at temperaturen kunne blive den samme i posen som i bassinet inden udsætningen.
Du skal i øvrigt sikre dig, at antallet af fisk ikke bliver for stort. En tommelfingerregel er cirka en centimeter fisk per 10 liter vand. Inden fiskene blev sat ud i vandet hældte jeg først bassinstart i bassinet. Det var med til at neutraliserer klor og beskytter fiskenes sarte slimhinder.
Det er vigtigt, at man sætter sig ind i vandbiologien omkring bassinet. Derfor anskaffede vi også et testsæt til at tage regelmæssige vandprøver, således at vi hele tiden kan kontrollere om vandets surhedsgrad (ph-værdi) på cirka 6,5 overholdes.
Bassinets biologi
Denne værdi er den mest optimale både for planter og fisk. Hvis vandets ph-værdi skal justeres, kan man med fordel anvende produktet PH-kontrol, så sæt dig godt ind i havedammens biologi.
Du får nemlig først stor glæde af dit bassin, hvis den biologiske balance er optimal.
Vi installerede fire små lamper i den lille bæk, der løber ned til havebassinet, samt to spot i selve bassinet, og disse lamper er med til at give en helt fantastisk stemning efter mørkets frembrud.
Havedam i balance
Adskillige frøer havde allerede et par måneder efter anlæggelsen af bassinet i stort tal indtaget området i og omkring bassinet. Her er der også masser af insekter, som giver føde til fiskene.
Med åkanderne og de øvrige blomster og planter i og omkring bassinet, har haven fået et helt andet smukt og hyggeligt udseende.
Det er en fornøjelse at betragte og høre lyden af det rislende vand på dets vej fra stenbedets top til vandoverfladen, mens myggene danser i vandets overflade, der af og til brydes den røde rygfinne af en jagende guldfisk. Det giver lise til sjælen. Læs mere om, hvad der skal til, for at få det bedste resultat på www.pondteam.com.