Sommerferien er en saga nu, og den afløses af madpakker, skoletasker og lektier. Det er rutine, hvis man har børn i de ældre klasser, men for nogle er det allerførste gang, at de skal af sted.
Det er naturligvis både spændende, nyt og samtidig lidt skræmmende. En af de ting nogle er lidt bange for er læsningen.
En god begyndelse på læsning
Man kan faktisk gøre meget for at hjælpe sit barn på vej ind i læsningens univers. Merete B. Riedel, der er læringsansvarlig hos FrontRead, giver her nogle gode råd om læsning.
I mere end tyve hår har hun arbejdet med læring, læsning og læseteknik. Den erfaring bruger hun hos FrontRead, der laver læsetræningskoncepter til børn og voksne, der kan have gavn af bedre læsevaner.
1. Læs højt for dit barn
Du kan være med til at vække dit barns interesse for læsning og de spændende oplevelser, der gemmer sig i bøger og tekster. Ved at læse højt for dit barn, viser du, at du kan lide at læse, og det smitter af på barnet.
Barnet lærer og opdager, at de små kruseduller på en side indeholder en masse forskellige og finurlige universer. På den måde opstår motivationen til også selv at kaste sig ud i at læse andre fortællinger.
Det er en god ide, i hvert fald en gang imellem, at læse bøger uden alt for mange billeder. På den måde bliver fokus på teksten.
2. Fællesskab om indhold
Når børnene har fået nye bøger, der skal pakkes ind - opstår en unik mulighed for at være sammen med barnet og kigge i de helt nye skolebøger. Grib chancen.
Du kan drage paralleller til indholdet - måske i historiebogen: "Se de flotte vikinger - kan du huske da vi så dem på Moesgaard Museum i sommerferien?" Eller i geografibogen: "Se, det var her, vi var på ferie is sommers."
Børn elsker, når deres forældre interesserer sig for deres skole og skolegang.
3. Husk at læse hver dag
Vi ved det godt: Den mest effektive og gennemprøvede måde at styrke barnets læsefærdigheder er ved at læse hver dag.
Man skal øve sig, og det er vigtigt at barnet læser 15-20 minutter om dagen. Øvelse gør mester.
Lav en rutine, så barnet læser på et bestemt tidspunkt på dagen. Det er mindre vigtigt, om det er mens der laves aftensmad, inden sengetid eller lige når barnet kommer hjem fra skole.
4. Brug moderne teknologi
Hvis man har svært ved at rykke lille Bo fra skærmen og hen til bogen, ja, så flyt læsningen hen til Bo i stedet.
Du kan bruge en mobiltelefon, en computer eller tablet som afveksling og gøre læsningen til en leg på dit barns præmisser.
Nogle gange skal der ikke mere til end at imødegå barnet. I øvrigt findes der rigtig gode læsetræningsapps og læringsapps, der bruger spilelementer til at motivere børnene.
5. Hjælp dit barn
Ingen af os kan klare sig uden hjælp, og du kan hjælpe dit barns forståelse for et emne, ved "guide" rundt i fagtekster.
Når I ser faktabokse, indholdsfortegnelser, overskrifter - og taler om dem - så skabes en langt større forståelse og sammenhæng i det lærte.
På den måde indstiller dit barns hjerne sig på, hvad den skal lære, og det bliver lettere at forstå hele indholdet.