For det er ikke altid nemt for forældre at holde styr på reglerne, når børnene vil have legekammerater med hjem, og der ikke er nok autostole. For hvem skal sidde i den? Ens eget barn eller lånebarnet? Den forvirring kan koste både klip i kørekortet og bøde.
- På parkeringspladsen foran børnehaven virker det for mange mest rigtigt, at passe bedst på det barn, man låner. Men reglerne siger, at det er nemlig ens eget barn, der skal sidde i autostolen, siger Helle Brasch, jurist i FDMs rådgivning.
Hvis ens eget barn er under 135 centimeter, så skal det sidde i godkendt sikkerhedsudstyr, der passer til højde og vægt.
Lejlighedsvis kørsel
Loven er klar her, men den indeholder desuden en særlig regel om lejlighedsvis kørsel, der tager hensyn til, at der kan opstå situationer, hvor man får behov for at kunne have et ekstra barn med.
- Det er altså lovligt at spænde et lånt barn fast med bilens almindelige sikkerhedssele, men barnet sidder altid sikrest i godkendt sikkerhedsudstyr med rygstøtte, siger Helle Brasch.
FDM anbefaler derfor, at man har en selepude liggende i bilen som en reserveløsning.
- Det er en langt bedre løsning end blot at placere barnet i en sikkerhedssele, da selen ikke sider rigtigt i forhold til barnets højde, forklarer FDMs biltekniske redaktør Søren W. Rasmussen.
Han understreger dog, at selepuder aldrig må være den permanente løsning. Og ved legeaftaler, der er lavet på forhånd, bør der altid være en aftale om lån af autostole også.
Reglen om lejlighedsvis kørsel gælder også for bedsteforældre-kørsel. Dog skal man være opmærksom på, at hvis bedstefar henter lille Ole fast eksempelvis en gang om uge, så er det ikke lejlighedsvis mere. Her skal der være godkendt sikkerhedsudstyr.
Du kan læse mere på www.fdm.dk/autostole eller i Motor nr. 9.Hvem skal sidde i autostolen?