I 1855 skrev H.C. Andersen: At rejse er at leve. Men hvad han ikke vidste var, at det at rejse også gør en mentalt rigere. Robert Waldinger, der er klinisk professor i psykiatri ved Harvard University i Massachusetts, ved især noget om dette. Han er leder af Laboratory of Adult Development, der er verdens længstvarende (76 år) studie af voksenlivet, og hans foredrag, "Sådan får man et godt liv", er stærkt efterspurgt.
LÆS OGSÅ: Den bæredygtige rejse step by step
En af konklusionerne i studiet om voksenliv er, at de lykkeligste og sundeste mennesker er dem, som er nært knyttet til andre mennesker – familie, venner og kolleger – og en måde at styrke disse relationer på er ved at rejse. " Oplevelser knytter os til andre mennesker på måder, som materielle ting ikke er i stand til. Over tid vil glæden ved en ting, man har købt, fortage sig, mens tilfredsstillelsen ved en god oplevelse kun bliver større med tiden. Det er vigtigt at besøge nye steder og at møde de lokale – det er de ting, minder skabes af", udtaler Waldinger.
Ifølge den danske fremtidsforsker ved Future Navigator, Liselotte Lyngsøe, spiller breaket fra det hjemmevante også en stor rolle: "Ferie er, når vi bryder ud af den filterboble, vi lever i til hverdag, hvor vi sjældent møder andre end de, der ligner os. Ferie er, når vi rejser fra det, der er for meget af i hverdagen – fra online til on life". Hun fortsætter: "De langsomme rejser har succes. Her er man ikke online, men midt i livet i et tempo, hvor man når og nyder at opleve".
Forholdet mellem den økonomiske omkostning og det mentale udbytte er dog ikke en-til-en. Prisen har nemlig ingen indflydelse på, hvorvidt en rejse er mentalt berigende eller ej. En rejse til 5.000 kroner er ligeså god som en rejse til 20.000 kroner. Det handler nemlig ikke om at bruge penge men om at skabe gode minder. Stor økonomisk rigdom er således ikke ensbetydende med stor mental rigdom.