Desuden er der sammensat en guide med generelle råd, når du er udenlands og bruger dine betalingskort.
Betaling i danske kroner i udlandet
Det er blevet normalt at anvende sit betalingskort i det meste af verden. På mange destinationer er det heller ikke uvant at blive præsenteret for muligheden at betale i danske kroner.
Det kan være nemmere at betale i danske kroner, da du slipper for at skulle omregne fra fremmed valuta til danske kroner. Det er dog på den bekostning, at du får en dårligere kurs end den, som bliver udbudt hos vekselbureauer og banker. Det er i stedet til en kurs, som bliver aftalt mellem ejeren af betalingsterminalen og banken i det pågældende land. Så længe det ikke overskrider nationale og internationale regler, er det tilladt.
Hvor meget koster det dig?
Det er ikke kun den lokale bank, som tjener penge på, at du betaler med danske kroner i udlandet. Nets i Danmark har også en del af fortjenesten, da de tager gebyr for omregningen. Du kan forvente, at det vil det koste 3 % af købsbeløbet. Hvis du bruger 500 kroner, vil det samlede beløb derfor ende på 515 kroner.
Når du hæver penge i en udenlandsk hæveautomat, vil du ofte få muligheden for en omregning til danske kroner på skærmen. Ligesom med betalingsterminalen vil det koste dig 3 % i gebyr.
Uanset hvilken valuta du vælger at betale i, skal du betale et gebyr til din bank for at hæve i udlandet. Typisk er det 30 kroner for hver hævning du foretager, men det afhænger af, hvilket kort du bruger. Hvis du bruger et kreditkort, eksempelvis Mastercard, skal du betale 50 kroner i gebyr til din bank. Med et kreditkort optager du i realiteten et lån hos banken, som først bliver tilbagebetalt den kommende måned.
Du bør dog altid undersøge det enkelte rejsemål, før du tager af sted. Thailand, et af danskernes foretrukne feriemål, har ekstra gebyr for at hæve i landets automater. Udover de 30 kroner i gebyr skal du betale 25 kroner i gebyr til den thailandske bank.
Beløbsgrænse i udlandet
Visa/Dankort har en beløbsgrænse på 20.000 kroner i udlandet. Det gælder, uanset, om du bruger kortet til at hæve penge eller til betaling i terminaler. Når du er i udlandet og bruger dit kort på internationale hjemmesider, er det dog ikke gældende.
Hvis du har planer om at købe flybilletter eller andet som trækker mange penge fra din konto, vil det være klogest at foretage købene på nettet. Du kan heller ikke hæve mere end 2.000 kroner om dagen i udenlandske hæveautomater. Det er værd at huske på, hvis du har planer om at bruge store kontantbeløb i udlandet.
Penge i lufthavnen
Når du skal udenlands, har du muligheden for enten at veksle penge hjemmefra eller gøre det på din ankomstdestination. Her kan det bedst betale sig at veksle penge hjemmefra i stedet for at gøre det, når du ankommer til din destination. Der er flere forskellige vekselbureauer i Danmark, hvorfor det kan anbefales at lave sit forarbejde for at finde det bedste bureau, før du veksler penge.
Hvis du medbringer danske kroner, euro eller dollars og veksler på din destination, vil du typisk få en dårligere kurs end den, som du kan få i Danmark. Det skyldes, at det udenlandske vekselbureau skal købe pengene af dig, for derefter at sælge dig en anden valuta. Hvis du skal til et land, hvor valutaen ikke bliver solgt i Danmark, kan det dog blive nødvendigt.
Alternativt kan du medbringe et mindre beløb i dollars og veksle dem, hvis du gerne vil have kontanter.
Ellers vil det være fordelagtigt at hæve et kontantbeløb i en hæveautomat, som findes i de fleste lufthavne i hele verden.
Hvad er det billigste?
Det billigste for dig vil være udelukkende at bruge dit betalingskort, når du er i udlandet. Det kan dog være for optimistisk, da mange erhvervsdrivende i Latinamerika, Asien og Afrika ikke tager imod betalingskort; i stedet er kontanter den dominerende betalingsform.
I det tilfælde vil det billigste være at hæve penge i landets hæveautomater. Når du hæver i landets lokale automater, får du den mest favorable kurs på pengene. Det er til trods for, at du skal betale 30 kroner i gebyr til din egen bank i Danmark. Hvis du er af sted i få dage, bør du derfor også gøre op med dig selv, om du har brug for kontanter. I det tilfælde vil det være nemmere udelukkende at bruge sit kort.
Udover vejledningen om brug af betalingskort i udlandet, kan du læse videre om generelle tips til brug af dine kort, når du er i udlandet.
Når du er i udlandet
1. Pas på dine kort
Det allervigtigste du skal gøre, er at passe på dine betalingskort. Det lyder banalt, men det er ikke uvant at se turister, der har deres kort samlet i én pung. Hvis du bliver bestjålet eller på anden måde mister din pung, kan du let komme til at stå i en vanskelig situation.
Hvis du har mulighed for det, bør du altid have mindst to betalingskort med til udlandet. Hvis du har et ekstra kort med, skal du altid opbevare kortene separat. Det ene kort kan være låst inde i pengeskabet på dit hotelværelse, imens det andet kort bliver opbevaret et sikkert sted. Hvis du skal rejse igennem et land og bevæge dig gennem folkemængder, kan du gemme kortene steder, hvor der ikke er adgang til dem. Køb eventuelt en pengekat eller andet, som sikrer dig, at ingen andre kan komme i nærheden af kortene.
2. Når du betaler i udlandet
Du må aldrig lade dit kort ude af syne, når du er på ferie. Alt afhængig af hvor i verden du er, er der risiko for at dit kort kan blive kopieret. Efterhånden er det sjældent, men det er er eksempler på, at betalingskort er blevet kopieret i en maskine eller fotograferet, for derefter at blive misbrugt på internettet. Hvis du er på en restaurant i et fremmed land, bør du altid sikre dig, at tjeneren tager en betalingsterminal med til bordet. Hvis det ikke kan lade sig gøre, bør du gå med op til disken for at betale.
3. Tjek dine kvitteringer
Du bør altid tjekke dine kvitteringer, når du har brugt kortet; både til kontante hævninger og betalinger. Hvis du finder ud af, at kvitteringen og beløbet, der er hævet på din konto ikke stemmer overens, vil du kunne bruge det som bevismateriale over for banken. Hvis der har været uregelmæssigheder i dine betalinger, er det dit eget ansvar at sikre, at du sikrer dig indsigelse mod banken. Efter ferien kan du holde øje med, om der pludselig bliver hævet flere penge fra din konto end det, som du selv har brugt.
4. Når du er i hæveautomaten
Når du skal hæve penge i udlandet, bør du altid gøre det i en hæveautomat, som ligger centralt i forhold til butikker og forbipasserende. Hvis du rejser i lande med høj kriminalitetsrate, kan du risikere at blive berøvet øjeblikket efter, at du har været i automaten. Derfor bør du heller ikke hæve penge efter mørkets frembrud, og i stedet prøve at finde en automat, hvor en sikkerhedsvagt er tilknyttet.
Hvis du hæver et stort kontantbeløb, kan du gå direkte tilbage til dit hotelværelse for at sikre dig, at du ikke bliver bestjålet eller på anden måde risikerer at miste pengene. Du bør også sikre dig, at der ikke er nogen mennesker, som kan aflure din kode for derefter at stjæle kortet ud af hånden på dig.
5. Hvis uheldet er ude
Hvis du oplever, at dit kort er blevet misbrugt i udlandet, bør du hurtigst muligt tage kontakt til Nets i Danmark. Nets kan spærre dit kort, og uanset hvor dyrt det bliver at ringe hjem, er alternativet langt værre. Herefter skal du tage kontakt til det lokale politi for at indgive en anmeldelse, du kan bruge som reference over for dit forsikringsselskab i Danmark.
Hvis du har mistet dine betalingskort og skal have overført penge, er Western Union den bedste løsning. Deres service dækker det meste af verden, og du kan få tilsendt penge fra familiemedlemmer eller venner i Danmark. Alternativt kan du få tilsendt et nyt betalingskort med et internationalt kurerfirma, hvis du har nogen hjemme, som kan bestille og sende det til dig.