Efterspørgslen på boliger på Østerbro er generelt høj, men de senere måneder har dog vist at boligudbuddet er steget, mens antallet af solgte boliger er stagneret. Det har dog ikke betydet det store for boligpriserne, der er fortsat med at stige stabilt gennem de seneste adskillige år. 2018's m2-priser på realiserede handler er på niveau med 2017, og det afspejles også i prisudviklingen for hele København, hvor priserne stiger på trods af en stigning i udbuddet.
Et sted kan man dog se effekten af det øgede udbud – nemlig på prisnedslagene, som lå på ca. 5 % i 3. kvartal 2018 mod ca. 3 % i 3.kvartal 2017. På en bolig til 5 millkr betyder det et gennemsnitligt prisnedslag på 250.000kr, hvad jo også er en slags penge.
Når prisnedslagene øges, viser det også et marked, hvor ejendomsmæglerens evne til at forhandle en god pris hjem virkelig sættes i scene. Udover forhandlingsevne betyder motivation til at forhandle også meget. Her kommer ejendomsmæglerens salær-struktur og den valgte formidlingsaftale til at spille en stor rolle. Såfremt du har aftalt "No cure, no pay" på størstedelen af salæret, vil ejendomsmægleren være meget motiveret til at sikre en handel – uanset størrelsen af prisnedslaget. Han vil derfor forsøge at presse dig til at acceptere et salg med et større prisnedslag – for han/hun får jo sit salær uanset salgsprisen.
Sådan får du solgt boligen i et område med sund efterspørgsel
Med en bolig i god stand på Indre Østerbro vil der altid være købere på markedet. Det hele handler om at sætte den rette pris fra starten, og så bør det være ejendomsmægleren opgave at forhandle på det grundlag.
Derfor kan man med fordel overveje at gå udenom "Intet salg, Intet salær" og i stedet tilbyde mægleren et fast lavt salær - uanset om boligen bliver solgt eller ej. Til gengæld kan du tilbyde en "salgsbonus" betinget af at mægleren henter en pris ind der ligger højere. Men for at vække købernes interesse bør du overveje at starte med en udbudspris på boligen, der ikke ligger for højt – medmindre din bolig er "unik" og der er tale om egentligt liebhaveri.
Når din bolig rammer nettet med en god og ikke for høj pris, vil der begynde at komme i købere i spil. Her skal mæglerens vise sit værd, ved enten spille køberne ud mod hinanden for, at sikre dig en salgspris der er højere end udbudsprisen. Så er scenen sat for flere interesserede købere, og en ejendomsmægler der rent faktisk motiveres til at hente dig en høj pris.
I det tilfælde at der kun dukker én køber op, kan du med rette henvise til den fornuftige udbudspris for at modvirke yderlige prisnedslag, og så har du stadig fået solgt boligen til markedspris – og du sparer et højt salær til mægleren.