Lige efter kanalen ligger den ikoniske byport Holstentor fra 1478, og denne byport er en af byens mest kendte varetegn og en del af den oprindelige by og befæstning. Porten blev bygget efter inspiration fra byporten i Flandern. Holstentor bærer den latinske indskrift, Concordia Domi Foris Pax (enighed hjemme, fred ude). I porten er der i dag et lille byhistorisk museum.
Lige foran byporten ses to store løver udført af Christian Daniel Rauch. Den anden bevarede byport, "Burgtor", er integreret i resterne af fæstningsanlægget i udkanten af den nordlige bydel og indgår i Borgklosterets bygningskompleks. Den benyttes stadig som vejen til den indre by fra nord. Navnet Lübeck kommer af det vendiske ord Liubice, der betyder elskelig. Og er der noget, man kan betegne den gamle by for, så er det elskelig med dens specielle atmosfære i de smalle stræder og gader, hvor miljøet oser af historie. Lübeck ligger ved floden Trave, og den gamle bydel er som en ø omgivet af floden og kanalforbindelsen. Der bor omkring 230.000 mennesker i byen.
Efter at vi er kommet igennem porten, går det opad ad den store hovedgade med butikker indrettet i de gamle flotte middelalderhuse. Første stop på vores byvandring er den ene af den gamle bys fem kirker, Sankt Petri kirken, som især benyttes til udstillinger og koncerter i dag. Vi tager elevatoren op til toppen af det cirka 100 meter høje tårn, hvorfra der er en flot udsigt over hele Lübeck. Fra toppen har vi også udsigt til de fire øvrige kirker, Lübeck Domkirke, Jakobikirken, Mariekirken og Sankt Ægidens-kirke. Alle tårnene er bygget i rødstensgotik, og de højeste tårne er tvillingetårnene på Mariekirke på 125 meter. De ældste af kirkerne er fra det 13. og 14. århundrede.
Døden fra Lübeck
Mariekirken, der er Tysklands tredjestørste kirke, blev opført mellem 1250 og 1350 i nordtysk murstensgotik. Fra gulv til loft er der 38½ m. Kirken var forbillede for en række andre kirker i Østersøområdet. I kirkens indre er der en række frilagte kalkmalerier og et rekonstrueret astronomisk ur. I kirken fandtes indtil 1942 et 30 meter langt maleri, der skulle forestille døden i kædedans og malet i 1463 formodentlig af Bernt Notke, men det vides ikke med sikkerhed. Maleriet blev ødelagt ved et allieret luftangreb palmesøndag 1942. Fra 1952 til 1956 skabte Alfred Mahlau en ny slags dødedans i det samme kapel med to store blyindfattede ruder. Nu er det ikke længere middelalderens pest, men derimod verdenskrigen, der bliver illustreret.
På kirkegulvet ligger de gamle knuste kirkeklokker som minde om luftangrebet i 1942. Klokkerne styrtede ned fra tårnet og borede sig ned i stengulvet. Under vores byvandring kom vi også forbi byens gamle rådhus. Et meget flot bygningsværk fra 1308. Renaissancetrappen ved rådhusets østre side blev bygget efter nederlandsk forbillede i 1594. Rådhuset er i dag et af Lübecks vartegn. Foran Rådhuset ligger Lübecks markedsplads.
Storhedstid i det 12. århundrede
Den gamle by blev oprindeligt grundlagt af tyskerne ved Schwartau og havde sin blomstring i begyndelsen af det 12. århundrede og de næste 300-400 år var byen den vigtigste by i Hanseforbundet, en sammenslutning af byer langs Østersøen, Nordsøen og i det nordlige Tyskland. Byens rigdom i denne periode stammer ikke mindst fra handlen med salt, dels stensalt fra Harzen og dels salt fra Lüneborg Hede. Saltet blev en efterspurgt handelsvare af befolkningerne langs Østersøen og Øresund på grund af de enorme sildeforekomster, som fandtes her i en periode på næsten 400 hundrede år.
Saltet blev brugt til at nedsalte sildene i store tønder som en vigtig del af befolkningernes føde i hele middelalderen. Der var så mange sild ved Øresunds "udløb" i Østersøen omkring Falsterbo i Skåne, at det i skriftlige beretninger fra sildefangsten hed, at "stimerne stod så tæt i det 11.- og 12. århundrede, at fiskerne nærmest kunne gå oven på sildestimerne".
I flere perioder gennem Middealderen var Lübeck også under dansk herredømme. Efter at Valdemar Sejr som hertug af Sønderjylland i 1201 havde slået Adolf 3. af Holsten, hyldede Lübeck ham som konge, og da han i 1203 med et stort følge kom til Lübeck, stadfæstede og udvidede han byens privilegium, og byens søhandel trivedes under kongens beskyttelse. Efter Valdemars tilfangetagelse 1223 og slaget ved Mölln var det danske herredømme over Holsten brudt, og borgerne i Lübeck fordrev i 1225 de danske tropper. I 1226 blev Lübeck erklæret for at være en fri rigsstad i Det tysk-romerske Rige og som en bystat i Det Tyske Forbund.
Et væld af museer
Buddenbrookhaus (Buddenbrookhuset) er et af byens mange museer. Her boede i den anden halvdel af 1800-tallet familien Mann og blev kendt gennem Thomas Manns berømte roman 'Huset Buddenbrook'. Museet blev indviet i maj 1993 og viser forfatterfamilien Manns og romanfamilien Buddenbrooks historik. Tidligere forbundskansler, nobelfredsprismodtager og i en årrække borgmester i Berlin, Willy Brandt er født i Lübeck. I Museet Willy-Brandt-Haus fortælles om hans bedrifter, blandt andet hans flugt til Norge fra nazisterne. Bygningen var oprindeligt mødested for Zirkelgesellschaft, et af byens fine selskaber.
Ud over den gamle bys fantastiske middelalderbygninger, kirker, museer med videre, er byen også kendt for sin marcipan, samt tilhørende juletraditioner i byen. På Marcipanmuseet, der ligger i Café Niederegger i Breite Strasse, ses de historiske træforme til fremstillingen af marcipanblokke. Derudover ser man en lang række historiske figurer udført i marcipan. Allerede for 350 år siden blev juletraditionerne i Lübeck nævnt som noget ganske særligt. I dag har Lübecks julemarked bredt sig ud over det meste af byen med kreative dekorationer.
Pensionist
Daglige nyheder for danske pensionister. På Pensionst kan du holde dig opdateret 24 timer i døgnet.