I en 11-måneders overgangsperiode vil Storbritannien og EU nu forhandle og sandsynligvis få de fremtidige forhold på plads. Succesen afhænger af, om man bliver enige om en handelsaftale med EU. Uden en sådan kan vi befinde os i en situation med et såkaldt hård Brexit, hvor Storbritannien forlader både det indre marked og EU's toldunion uden en aftale.
Grænsekontrollen vil blive påvirket
Flytrafik mellem EU og Storbritannien fortsætter som hidtil og påvirkes ikke før udgangen af 2020. Men der er risiko for forsinkelser og uregelmæssigheder, især mellem Storbritannien og EU. I tilfælde af en hård Brexit vil grænsekontrollen i lufthavne og på Eurostar-togstationer sandsynligvis blive påvirket helt umiddelbart. Derfor råder BCD Travel til, at rejsende fra alle lande sætter god tid af til immigration og sikkerhedskontrol.
Rejsedokumenter: Id-kort er ikke nok
EU-borgere har i øjeblikket brug for et gyldigt pas eller identitetskort (Id-kort) for at rejse til Storbritannien. I overgangsperioden forbliver Id-kortet et gyldigt dokument ved indrejse eller udrejse fra Storbritannien. Efter 2020 vil EU-borgere sandsynligvis ikke længere være i stand til at rejse til Storbritannien alene med et Id-kort og har brug for et gyldigt pas.
Læs også: Giraffen Gumle tekst
Sundhedsforsikring: Duer den?
Det europæiske sundhedsforsikringskort (EHIC) giver kun et NHS-hospital i Storbritannien mulighed for at hjælpe et EU-medlemsland til behandling af en af dets borgere og vice versa. Det vil indimellem betyde, at man ikke nødvendigvis behøver at benytte sin rejseforsikring. I tilfælde af en hård Brexit er EHIC-kortet dog ikke længere gyldigt i Storbritannien.
Mobil roaming: Gratis eller dyr?
Gratis mobil roaming, mens man er i Storbritannien, skulle fortsætte indtil udgangen af 2020. Individuelle televirksomheder beslutter, hvordan de skal håndtere dataafgifter efter Brexit. Det er muligt, at de vil nå en særskilt EU-aftale.
Og hvad med hotelpriserne?
I tilfælde af et Brexit uden forhandling med EU kan London komme til at opleve et fald i efterspørgslen, der givetvis vil betyde, at hotellerne vil sænke priserne. Men britiske hoteller er stærkt afhængige af arbejdskraft fra EU-lande, som muligvis bliver en mangelvare. For lidt arbejdskraft vil øge hotellernes omkostningsniveau, og hoteller vil som følge heraf blive nødt til at beslutte, om de vil hæve satserne for at dække deres højere omkostninger eller sænke dem for at vinde mere forretning.