De 1000 søers land

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Af: Journalist Aage Krogsdam

 

Finland kaldes de 1000 søers land. Det er nok en underdrivelse, da der er mere end 200.000 søer i landet, hvor mere end 65 % er dækket af skov. Det finske folk har i sin historie været under skiftende herrer, længst under svenskerne og tilknytningen til Sverige har sat spor overalt med svenske navne. Cirka otte procent af befolkningen taler svensk.

I perioden fra 1809 og frem til 1. verdenskrig var Finland et mønsterområde for de russiske kejsere startende med kejser Alexander den førstes liberale politik, hvor landet fik status som et storfyrstendømme inden for det russiske rige. Det betød, at landet kunne beholde sin svenske styreform. Men forholdet mellem Rusland og Finland blev op gennem 1800-tallet mere og mere spændt med russisk undertrykkelse i begyndelsen af 1900-tallet. Den danske prinsesse Dagmar, der var kejserinde prøvede at få sin mand og senere søn til at mindske presset mod finnerne, hvilket lykkedes til en vis grad.

Under den russiske revolution i 1917 proklamerede Finland sig selvstændig den 6. december. Oprindeligt havde det været tanken, at Finland skulle være et kongedømme, men den første forfatning blev imidlertid nedskrevet i 1919 med Finland som en republik.

Helsinki blev grundlagt af den svenske kong Gustav Vasa i 1550. Det var i øvrigt Gustav Vasa, der smed den danske kong Christian d. II ud af Sverige to år efter det såkaldte "Stockholmske blodbad" i 1520. Blodbadet var en konsekvens af den konflikt, der havde udspillet sig mellem på den ene side en lille gruppe svenske gejstlige og danske adelige, der gik ind for Kalmarunionen, og på den anden side den svenske adel og gejstlighed, som krævede svensk uafhængighed af Danmark. Efter blodbadet fik den danske konge øgenavnet Christian Tyran blandt svenskerne. Helsinki fik først status som hovedstad i 1812, da den russiske kejser Alexander den første ikke længere ville bo i kejserbyen Turku.

Suomenlinna

Russernes grundlæggelse af Skt. Petersborg i bunden af den finske bugt og krigene mod Rusland i 1700-tallet fik Sverige til at befæste Helsinki mod fjender udefra med bygningen af fæstningsanlægget Suomenlinna i 1753.

Fæstningsanlægget ligger på fire skærgårdsøer lige uden for indsejlingen til Helsinki og er i dag en landsby med omkring 900 fastboende. Årligt besøger omkring 700.000 gæster fæstningsanlægget. Der er færgeforbindelse til havnen hvert 20 minut. På området er der store plæner, hvor man om sommeren kan nyde sin medbragte mad, ligesom der er sommerteater på øerne. Her findes en halv snes cafeer og restauranter, samt tre museer.

Her er bl.a. et miltærmuseum, der fortæller om forsvaret af Helsinki. Desuden Ehrensvärd Museet til minde om fæstningsanlæggets første kommandant. Begge museer ligger ved eksserpladsen ved kirken. Kirken blev oprindeligt bygget som en russisk ortodoks garnisonskirke i 1854. I dag fungerer kirketårnet også som fyrtårn for skibs- og lufttrafik. Ved siden af kirken ligger det tredje museum, et legetøjsmuseum, hvor besøgende kan se, hvordan legetøjet så ud i forrige århundrede. Også finske mumietrolde findes her.

Synonymordbog

Danmarks største synonymordbog med synonymer til alverdens ord i det danske sprog som meget synonym og fortælle synonym.

Senest ændret Mandag, 23 september 2019 21:38

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.