Data fra SOS Internationals alarmcentral i juni, juli og august 2018 viser, at alarmcentralen håndterede mere end 33.000 sager fra rejsende, der var blevet syge eller kommet til skade på udlandsrejsen - heraf var cirka 26 procent danskere.
Spanien ligger i top
Spanien er SOS Internationals største skadeland og har været det gennem flere år. Sidste sommer udgjorde sager fra Spanien mere end 21 procent af det samlede antal sager for nordiske rejsende. Danske rejsende udgør cirka 20 af sagerne i den statistik. Fra 2016 til 2018 er der set en stigning i antallet af sager fra Spanien på 17 procent.
Tyrkiet overhaler Grækenland
De senere år har SOS International oplevet et fald i antallet af sager fra Tyrkiet. Men den udvikling vendte sidste sommer, hvor Tyrkiet overhalede Grækenland som næststørste skadeland. Fra 2017 til 2018 var der en stigning i antallet af sager på 28 procent. Danske rejsende tegnede sig for en tredjedel af det samlede antal sager fra Tyrkiet.
Stadig stigning i sager fra Grækenland
Selvom Grækenland er røget ned på tredjepladsen over største skadelande, betyder det ikke, at der er færre sager fra Grækenland. Tværtimod har der været en stigning i antal sager fra 2016 til 2018 på 10 procent. I 23 procent af det samlede antal sager, var det danskere, det drejede sig om.
Turistmave skal tages alvorligt
Rigtig mange sager i sommerhøjsæsonen handler om såkaldt turistmave. Og der er god grund til at tage en maveinfektion seriøst:
- Det kan komme til at ødelægge en stor del af ferien, hvis man ikke får taget en maveinfektion i opløbet. Vi anbefaler, at man ringer til alarmcentralen og kommer i behandling med det samme i stedet for at se tiden an og risikere, at infektionen udvikler sig mere alvorligt end nødvendigt, siger divisionsdirektør i SOS International, Karin Tranberg.
Det blå kort dækker ikke i Tyrkiet
SOS International gør opmærksom på, at det blå EU-sygesikringskort ikke dækker i Tyrkiet, og at det derfor er ekstra vigtigt at have styr på sin rejseforsikring, hvis man rejser til Tyrkiet.
Generelt anbefaler SOS International, at man altid tegner en rejseforsikring som supplement til det blå kort, da flere ting ikke vil være dækket heraf, for eksempel hjemtransport.
Gode råd til ferien
Forebyg turistmave med god håndhygiejne. Benyt gerne en håndsprit
Drik ikke vand fra vandhanen
Vær opmærksom på, hvad du spiser. Stegt og kogt mad mindsker risikoen for maveinfektioner
Giv børnene badepauser og sørg for at tørre ørerne efter badning. Det mindsker risiko for gener i ørerne
Pas på solen. Brug solbeskyttelse og og ophold dig i skyggen mellem kl. 12-15
Vær opmærksom på, at små børn og ældre mennesker tåler solen og varmen dårligere
Vedligehold væskebalancen ved at drikke vand