Det er egentlig munkene, der råder her. For de var her i hundredvis af år og arbejdede hårdt i troen på Gud og et liv efter døden. De forsagede alt det, man normalt ville synes var pynten på kagen som lækker mad, lidenskabelig sex og tid på egen hånd til egne interesser. Fascinerende er det, men de fleste vil nok prise sig lykkelige for, at man kun går i kloster for en stund. For nogle dage. For klostertilværelse i et helt liv – på den måde munkene levede – ville alligevel være for nøjsomt. En ferie på Danhostel Vitskøl Kloster er i dag dog meget andet og mere end det klassiske klosterliv.
Munkene boede her fra 1100-tallet og frem. Senere blev klostret konverteret til en fin herregård og senere igen et drengehjem. For bare ganske få år siden kunne man som udefrakommende ikke bare sådan komme ind på klosteret som individuel gæst, men nu er der åbnet op for, at almindelig turister kan aflægge visit her. Virksomheder har længe benyttet klostret til at fordybe sig i, hvad fremtiden skal bringe. De kommer for at teambuilde, lægge strategi for et nyt år eller bare fordybe sig sammen. Men nu kan man altså også tage på ferie her, hvad enten man tager familien med eller blot den eneste ene.
Julemarked i historiske rammer
I kommende weekend ruller årets julemarked af stablen, nemlig den 24. og 25. november 2018. Her sættes julen i centrum og alt muligt fint håndlavet julepynt kan beses og købes med hjem. Der er tale om smykker, malerier, filt, strik, pileflet, glaskunst og keramik samt julegodter, røgvarer, vin, chokolade og økologisk frugt og grønt. Desuden vil der være julepynt til terrassen, pyntegrønt og dekorationer. I anledning af julemarkedet er døren til Munkekælderen også åben, hvor lette frokostanretninger kan nydes. Samtidig bliver der mulighed for at kigge nærmere på de mange smukke gamle rum på munkeklostret.
Glade medarbejdere i hver en krog
Et besøg på Danhostel Vitskøl Kloster er ikke kun et spørgsmål om at gå i kloster for en stund. At slappe af og hygge sig. Spise god mad. Og fordybe sig. Her får man faktisk også første parket til et yderst sympatisk projekt, for mængden af unge mennesker, der er i fuld vigør både i køkkenet, i rengøringen, i Klosterhaven og i drivhusene, samt i landbruget og med bygningsreparation er tydelig. De virker så engagerede og glade, og det synes som om, de gør sig stor umage med at servicere og ordne alt så godt som muligt.
Spørger man ind til det, får man at vide, at Danhostel Vitskøl Kloster samtidig er et såkaldt TAMU-center, som tilbyder uddannelse til unge mellem 18 og 30 år, der på grund af personlige og sociale forhold har vanskeligt ved at opnå uddannelse eller job. TAMU-center Vitskøl har også en kostskole, og halvdelen af eleverne bor på stedet med den nærmest familieagtige tryghed, det afstedkommer. Man mærker det på de glade elever, som går til hånde, og også gerne vil fortælle om deres arbejde. Stedet giver unge mennesker forudsigelighed i en uforudsigelig verden, og stedet leverer jobgaranti, hvis man fuldfører uddannelsen.
Fremtiden på Danhostel Vitskøl Kloster
Der er byggeaktiviteter ved siden af klosteret, men man hører det dårligt nok.
"Vi er ved at opføre en ny kostskole, så vores elever får endnu bedre boligforhold samt bedre hyggeområder. Det glæder vi os enormt til. Herudover er vi ved at etablere en ny reception med café, skolestue, salg af krydderurter og meget andet. Caféen vil byde på lækker mad af lokale råvarer, krydderurtesnaps og godt dansk smørrebrød. Der vil også blive en gårdbutik, hvor vi vil sælge kvalitetskød fra egne enge, relevante bøger om historiens vingesus, krydderurter og andet. Vi barsler også med en lang række interessante arrangementer for arbejdspladser og lejrskoler, som vil have et lærerigt og engagerende indhold i deres besøg", fortæller driftsleder Kim Frost Nielsen.