Solen har givet varme og lys til tomater, salater og agurker og nu har gartnerne rundt i landet høstet de første, solmodne grøntsager fulde af smag. Som skabt til enkel forårsmad, som henter glæden ved årstiden ind på tallerknen efter en mørk vinter.
I grøntafdelingen i dit lokale supermarked finder du lige nu de første tomater og agurker og de nye, sprøde salater er lige på trapperne. Det nye, gratis forårsnummer af magasinet Sæson* finder du samme sted og i det får du 24 siders inspiration til forårets spæde grøntsager serveret i stort format med smukke billeder.
Stol på danske grøntsager
Vores gartnere kæmper for den gode smag uden hurtige genveje. Det kan du stole på. De vander med rent vand, bruger ofte nyttedyr til at bekæmpe skadedyr og har høje krav til kvalitet og fødevaresikkerhed. Transporten er kort, så dine grøntsager er helt friske, når du lægger dem i kurven.
5 rigtige
1. Opbevar tomater i en skål på køkkenbordet. På køl standser modningen og noget af smagen går tabt.
2. Hold tomater væk fra andre grøntsager. Tomater påvirker modningen af fx agurker, blomkål, gulerødder, broccoli, banan og avocado.
3. Lidt sukker og salt fremhæver tomatens gode smag. Prøv det på en tomatmad på et godt stykke rugbrød. Pynt med purløg eller karse.
4. Agurkens holdbarhed forlænges ved opbevaring i plastfilm i køleskabets grøntsagsskuffe ved ca. 10°C - den bliver blød, hvis den opbevares for koldt.
5. Slyng gerne den skyllede salat i en salatslynge. Salaten smager af meget mere, når den ikke er våd.
To gratis forårsopskrifter til læserne fra saesonforgodsmag.dk:
Tomatsalat med bagte tomater
En super velsmagende salat der passer perfekt til forårets grillstekte kød.
Tilbehør til 4 personer
Langtidsbagte tomater
500 g tomater
2 spsk ekstra jomfru olivenolie
Flagesalt
Tomatsalat
500 g tomater
1 bundt radiser
1 rødløg
100 g chorizopølse
1 potte frisk basilikum
1-2 tsk stødt oregano
Salt og peber
Skær tomaterne i kvarte og vend med olivenolie. Fordel tomaterne på en bageplade med bagepapir og drys med salt. Tør tomaterne i ovnen ved 150 grader i 3 timer.
Skær halvdelen af tomaterne til tomatsalat i kvarte. Resten skæres i skiver. Skær radiser i skiver og rødløg i ringe. Vend tomater med radiser og rødløg. Skær chorizo pølsen i skiver og vend i salaten sammen med de langtidsbagte tomater og basilikum. Krydr salaten med oregano og smag til med salt og peber. Servér tomatsalaten til fx lam, kylling, fisk, grillstegt kød eller til friskkogt pasta.
Tip
De langtidsbagte tomater kan med fordel tilberedes dagen før.
Opskrift og styling: Lone Kjær
Foto: Henrik Freek
Agurkesuppe med røget laks og karse
Prøv at servere denne super velsmagende og meget enkle agurkesuppe til familien eller gæster her i foråret
4 personer
2 agurker
1 ½ dl creme fraiche
100 g daggammelt lyst brød uden skorpe
1 fed hvidløg
1 chili
1 spsk æbleeddike
½ dl olivenolie
Evt. lidt afkølet grøntsags-bouillon
Tilbehør
100 g røget laks, karse og brød
Skær agurkerne i grove tern og kom dem i en blender sammen med creme fraiche, brød skåret i tern, presset hvidløg, hakket chili og eddike. Blend suppen og tilsæt olien undervejs. Blend til en cremet konsistens. Hvis suppen er for tyk spædes til med lidt bouillon. Sæt suppen på køl inden servering.
Anret suppen med røget laks og karse og servér med brød.
Opskrift og styling: Lone Kjær
Foto: Henrik Freek
"Opskriften er fra Saesonforgodsmag.dk".