Når bunkerne alligevel ligger der, kan de da ligeså godt bruges til noget fornuftigt.
LÆS OGSÅ: Dansk rometiket verdens bedste
Derfor vil den nordjyske romproducent, Skotlander, forsøge sig med lagring i de tonstunge bunkers. Normalt modner rom i egetræsønder i Caribiens tropiske klima, men vores kolde, nordiske klima kan noget andet:
- Vi har tidligere lagt rom til søs der modnede meget hurtigt, og nu vil vi prøve det stik modsatte. I bunkeren ligger fadene med rom helt stille og det meget kølige og fugtige klima sætter nærmest modningen i stå, siger Anders Skotlander, der står bag det danske romfirma, der har vundet over 15 guldmedaljer verden over for deres rom.
Danske temperaturer nedsætter modning af rom
Der bliver derfor ikke sat varme på i bunkeren, for den lave temperatur skal give en helt ny variant.
- Vi kunne jo vælge at skrue op for varmen i bunkeren og efterligne Caribien, men det ville da være spild af energi, og hvorfor efterligne noget de er så gode til at lave derovre, siger han.
Temperaturen i den tyske bunker i Nordjylland er cirka 10 grader hele året rundt, og bunkerens indre har en luftfugtighed på 80 procent. Det vil give en helt anderledes smag.
- Jeg tror vi skal bruge meget længere tid på at modne rommen, måske dobbelt så lang tid som i troperne, men til gengæld bliver smagen måske meget mere raffineret. Lidt som en koldhævet dej der giver mange flere smagsnuancer til det færdige brød end en dej med masser af gær, der hæver få timer på køkkenbordet. Men altså - vi ved det ikke, det er kun et gæt, siger Anders Skotlander.
Urørt bunker gennem 70 år
Den store, gamle bunker ligger på grunden, der tilhører Aabybro Mejeri. Her har mejerist Niels Henrik Lindhardt længe grublet over, hvad man kunne bruge den til:
- Min far lagrede ost i den ene bunker med fin succes, så da Skotlander en dag kom forbi og snakkede om sin rom, tænke jeg at det kunne da være en god idé og efter jeg smagte dråberne, var der ingen vej tilbage, siger mejeristen.
Den første rom lagret i bunkeren forventes færdig allerede i 2018.