I dag ligger Danmark faktisk på en flot førsteplads, når det gælder forbrugernes køb af økologiske varer, og Ø-mærket er en del af forklaringen.
Men man kan jo ligeså godt sætte barren højt og gå efter endnu mere - så i det følgende kommer her seks gode tips, du kan følge, hvis du vil gå den økologiske vej - vel at mærke uden at du sprænger dit madbudget.
Økomærket - det velkendte røde Ø - er garantien for at den vare, man har købt, er produceret og fremstillet efter de økologiske regler. Dermed er man med til at skåne sig selv, familien, naturen og miljøet for kemi. Samtidig sikrer man at de økologiske høns, grise og køer har det godt og kommer ud under åben himmel.
Seks sikre økologiske tips:
• Begynd med basisvarer
Man kan begynde med at købe sine basisvarer økologisk. Det er dem, man spiser mest af - som mælk, kartofler, havregryn, gulerødder og den slags. De er for det meste rimeligt billige også i den økologiske udgave.
• Mindre kød - mere kvalitet
Når man spiser mindre kød, så er man med til at skåne både pengepung og klimaet. Grøntsager, ris, pasta og groft brød kan fylde ud, hvor man tidligere brugte kød. De fleste tænker: "Hvad skal vi have af kød i aften, og hvad skal vi have til?" Tænk lige omvendt.
• Årstidens grøntsager
Øko-frugt og øko-grøntsager er for det meste billige i sæsonen. Der er de lette at skafffe.
• Undgå spild af mad
Hele 63 kilo mad ryger lige i skraldespanden - for hver eneste dansker per år. Køb ikke mere end du ved, at du kan spise. Madplaner gør indkøb mere effektive og man undgår spild.
• Hjemmelavede færdigretter
Færdigretter og fastfood smadrer ethvert madbudget. I stedet kan man tredoble eller fordoble portionerne, når man laver mad. Resten fryses ned til de dage, hvor der er tryk på.
• Brød til under en 10'er
Når man selv bager sit brød, så koster det gode øko-brød cirka 7,50 kroner per styk. En nem opskrift med langtidshævet dej, der står i køleskab natten over, gør det let.
Få mere viden om økologi på www.iloveøko.dk.