For mennesker med gode gener eller en ekstraordinær høj muskelmasse, vil denne artikel nok ikke have den store betydning. Men hvis man blot er en "almindelig" voksen, så er der god grund til at sætte sig ind i, hvilken indvirkning raffineret sukker egentlig har på kroppen. Din krop vil takke dig, hvis du udarbejder en sukkerstrategi. Det kan måske virke uoverskueligt, men i følge farmaceut og forsker Anette Sams behøver det ikke være svært. Hun har derfor udarbejdet bogen "Sandheden om sukker", som gør det lettere for os dansker at tage hånd om vores sukkerindtag:
"Mit ønske er ikke at føre skræmmekampagne mod sukker, men derimod at skabe bevidsthed om de sundhedsmuligheder du får sammen med en øget forståelse for, hvad der sker i kroppen, når du indtager raffineret sukker," forklarer hun.
Dette giver raffineret sukker dig
Når man sidder en sen eftermiddag på arbejdet, kan det være fristende at gribe ud efter slikskålen, da man hurtigt vil få lidt ekstra energi. Det lyder måske godt, men problemet er blot, at man samtidig øger risikoen for blodsukkerstigning. Det sker, fordi raffineret sukker - hos langt de fleste af os voksne - optages hurtigere i blodet end i muskler og lever. Man risikerer dermed, at sukker sætter sig fast på en række af kroppens proteiner, som kvitterer ved at vedligeholde uønskede inflammationsprocesser i kroppen. Disse processer er bl.a. med til at gøre os trætte, uoplagte, kronisk syge, ligesom de kan give overvægt, allergier og meget mere. Sukker er ikke nødvendigvis den direkte årsag til sygdomme, men desværre kan tilstande med højt blodsukker fastholde et immunsystem på unødvendigt overarbejde og vedligeholde sygdom. Raffineret sukker kan på den måde være med til at igangsætte en negativ sundhedsspiral.
Dette går du glip af ved at spise raffineret sukker
Når man spiser raffineret sukker, får man først og fremmest ikke særligt meget ud af maden, da det ikke spiller sammen med ens fordøjelsessystem. Det raffinerede sukker bliver optaget allerede indenfor de første 10 cm af tarmen, og derfor går man glip af de mange sunde vitaminer, signalstoffer og næringsstoffer, kroppen kunne lave til en, hvis man i stedet fodrede tarmfloraen med den type kulhydrat, som tager en meget længere rejse gennem tarmsystemet, inden den kan optages. Når man bypasser tarmbakterierne i fordøjelsesprocessen, kan man ende med et immunsystem, som ikke bliver modnet, ligesom kroppen heller ikke får glæde af alle de vitaminer og fedtsyrer, som bakterierne laver til os. Slutteligt går vi også glip af de hormoner, tarmen kan give os, når vi spiser rigtig mad, hvor molekylerne skal pakkes ud, inden de optages.