Mange forældre oplever, at deres børn bliver udsat for digitale trusler, fx digital mobning, identitetstyveri, offentliggørelse af private billeder og kontakt fra fremmede. Samtidig med at børn og unge bruger mere og mere tid på at være online, er der god grund til at overveje, om ens familie har den nødvendige viden til at begå sig sikkert på internettet. For hvordan guider man egentlig sine børn og teenagere til at have det sjovt på internettet samtidigt med, at de er opmærksomme på de faldgrupper, der kan være. Vi kommer her med nogle enkle råd til, hvordan I kan italesætte dette emne i jeres familie, og hvilke forholdsregler I kan tage jer.
1) Spil et online spil sammen med dit barn. Spørg dit barn om I skal spille et spil, han/hun godt kan lide. På den måde får du indblik I, hvad dit barn laver, og det er med til at skabe en åben dialog, når du interesser sig for det han/hun spiller. Snak om, hvad der sker undervejs i spillet.
2) Forbered dit barn uden at skræmme. Prøv at tale med dit barn om, hvilke farer der er på internettet og forbered ham/hende på, hvordan de skal reagere, hvis de fx skulle blive kontaktet af en, de ikke kender. Pas på med at male et skræmmebillede, og overvej at tilpasse mængden af detaljer til dit barns alder.
3) Slå chat-funktionen fra. I nogle spil kan man slå chat-funktionen fra, sådan at andre ikke kan skrive til dit barn. Dette kan være en god ide, alt afhængigt af dit barns alder.
4) Tildæk kameraet på barnets computer, Iphone eller tablet. Det sker, at hackere får adgang til kameraet på en computer, Iphone eller tablet. Derfor kan det være en god ide at sætte et klistermærke over kameraet så andre ikke kan følge med i, hvad dit barn laver.
5) Lån ikke dit kreditkort til dit barn. Det er en god regel ikke at låne sit kreditkort eller NemID til sine børn, da de derved kan omgå aldersbegrænsninger.
6) Tal om adgangskoder sammen. Du kan vise din familie, hvordan man opretter sikre adgangskoder. I kan også tale om, hvordan man beskytter sin adgangskoder – dvs. ikke deler den med andre, og at man logger ud af sin onlinekonti, når de bruger offentlige computere på fx skolen eller biblioteket. Du kan læse mere om adgangskoder, og hvordan man passer på dem her https://www.danskkabeltv.dk/nyheder/nyhedsarkiv/adgangskoder-saadan-faerdes-du-trygt-paa-internettet/
7) Tal med din familie om, hvad de bør dele og ikke dele offentligt. På de fleste sociale medier kan man dele videoer, billeder, tanker osv. Det vil være en god ide at italesætte, hvad der er fornuftigt at dele med andre, og hvad der ikke er så smart at dele. Samtidigt kan man via indstillinger og kontrolelementer bestemme, hvem der kan se hans/hendes indhold – disse indstillinger kunne man opsætte sammen med sit barn, så både du og dit barn er enige om, hvem der kan tilgå dit barns indhold på de sociale medier.
8) Tal ordentligt! Det er en rigtig god ide, at man lærer sine børn at tale ordentligt – også på de sociale medier og generelt online. Hvis du ikke vil sige det til nogen, ansigt til ansigt, så skal du heller ikke skrive det i en chatbesked eller i et facebook-opslag. I kan tale om, hvordan det man siger online, kan påvirke andre mennesker – på godt og ondt – og gøre det klart hvilke retningslinjer I har i jeres familie vedr. online kommunikation.
9) Installer et antivirusprogram. Hvis I ikke allerede har gjort det, så er det en rigtig god ide at installere et antivirusprogram og sørge for at det er opdateret jævnligt. Du kan læse mere om sikkerhed og antivirus her: https://www.danskkabeltv.dk/private/generelt/sikkerhed/
10) Bliv ved med at tale om online sikkerhed. Teknologien udvikler sig konstant, og der er hele tiden nye online muligheder, man skal forholde sig til. Så sørg for, at I forsætter med at tale om online sikkerhed og gennemgå jævnligt jeres regler sammen.