Ifølge Ulrik Wilbek er talent ikke bare noget, man er født med. Talent handler om meget, meget mere end en medfødt evne eller en særlig begavelse. Det handler også om vilje, tålmodighed og vedholdenhed.
Viljestyrke og kampe
Der er givetvis mennesker, der kommer lettere til tingene end andre, men det er ikke nødvendigvis de mennesker, der bliver de virkelige sports udøvere. Det er dem, der kæmper hårdest, udfordrer sig selv og øver sig mest, der bliver de virkelige stjerner, mener forfatterne.
"Talent" er en inspirerende bog, der motiverer dig til at kæmpe for det, du allerhelst vil.
I bogen bruger Wilbek masser af eksempler fra både sport og erhvervslivet, og man kan sige, at bogen henvender sig til alle, der arbejder med udvikling af mennesker.
Den er et fremragende redskab for enhver leder eller træner, der gerne vil udvikle sine medarbejdere og unge sportsudøvere, som kan få en masse gode råd ved at læse bogen.
Træner og coach
I bogen gør Wilbek op med den store fokus, der er i klubberne og i almindelighed på resultaterne i ungdomssport. Han skriver et sted, at bogen ikke skal betragtes som en opsang til klubberne, men som den opfattelse han har som træner og coach.
Og det er den viden og erfaring, han har høstet i gennem mange år som træner og coach han gerne har villet give videre til nuværende og fremtidige trænere og ledere.
"Talent" har Ulrik Wilbek skrevet sammen med ungdomslandsholdets for herrehåndbold træner og talentchef Claus Hansen.
De mener især, at det ikke giver mening at udpege talenter, når de ikke er over 12 år. For dem, der ofte bliver til noget, er ikke nødvendigvis de største talenter.
- Vi snakker så meget om talenter, men langt de fleste af dem bliver aldrig til noget. Det er meget tit dem, der står i anden række – altså lige bag talenterne, der bliver til noget, siger Ulrik Wilbek.
Modgang modner talenter
I forordet til bogen skriver Ulrik Wilbek blandt andet, at hvis talenter skal lykkes, skal de både opleve modgang, og at der bliver stillet krav til dem.
Det er en udbredt misforståelse, at vi skal bære de såkaldte talenter på hænder og fødder, så de ikke selv lærer at tage ansvar og bidrage til deres egen udvikling.
For som det fremgår af bogen, kan vi slet ikke definere, hvem der lykkes med deres talent, når de er 10-12 eller 14 år.
Vi kan måske til nød se, hvem der i hvert fald ikke bliver landsholdsspillere, men det gælder om at holde gang i så mange som muligt, fordi det som oftest viser sig, at det er dem, der står lige bag de åbenlyse talenter, og som ikke har fået særbehandling, der får succes, når de bliver voksne.
I bogen fremhæves den tidligere Skjern-spiller Lars Møller Madsen som et pragteksempel på, at man ikke behøver at have repræsenteret diverse ungdomslandshold for at blive til noget.
Lars Møller Madsen har nemlig aldrig været udtaget til ungdomslandsholdene, men formåede alligevel at slå igennem på A-landsholdet.
Bogen er udgivet på Lindhardt & Ringhof.