Danmark har fået en helt ny og meget flot restemadskogebog, hvis der der er noget, der hedder det.
Kogebogen henvender sig blandt andet til børnefamilier, der sammen med velsmag og kvalitet skal få det til at balancere med en travl hverdag.
Mindre madspild
Det bedste ved restemad er, at man kan få god mad samtidig med, at man bliver mere bæredygtig, for restemad er med til at nedbringe madspild, og maden er derfor med til at gøre noget for vores miljø.
Samlet set smider danske familier og husstande 260.000 ton mad ud hvert eneste år. Maden kunne sagtens være spist, men den resource går altså helt tabt.
"Mad med omtanke" er tænkt som en bog, der skal være med til at nedbringe danskernes enorme og næsten pinligt store maspild i en verden, hvor mange andre må gå sultne i seng.
- Egentlig har jeg det lidt anstrengt med at kalde det 'restemad' eller "stopspildafmad-mad", for hjemme hos mig er det altså bare mad. Kartofler, der ikke er blevet spist, og et kyllingeskrog er for mig værdifulde ting, som kommer til at indgå i nye retter. Ikke resteretter, bare retter, forklarer forfatteren Thomas Alcayaga.
Han håber, at bogen vil sætte helt nye tanker i gang om mad:
- Mange gange har restemad også lidt en kedelig klang. Det er sådan noget brunt og uigenkendeligt, som er bikset sammen. Det stopper nu.
Mad med mere
Thomas Alcayaga er madblogger og kogemand, og han har i flere år drømt om at sætte fokus på rester.
Bogen er da også meget faktuel og uden løftede pegefingre. Det er tydeligt, at forfatteren blot vil inspirere og lære os andre, at være bedre ved miljøet ved at udnytte råvarerne bedst muligt.
Samtidig er det gode måltid i højsædet, og det giver en velbalanceret bog.
Dogmet i "Mad med omtanke" er, at alle råvarerne skal kunne fås i supermarkedet, og samtidig må ingen af retterne tage mere end en halv time at lave. Det hele bindes smukt sammen af tanken om, at vi skal smide mindst muligt ud af den mad, vi bruger tid og ressourcer på at lave.
Kogebogen er udkommet på forlaget Turbine.