Således indleder cand. mag. og bondekone Anne-Marie Glistrup det første af to bind om sin far med titlen - Mogens Glistrup - med undertitlerne - Fra Bornholm til Folketinget en biografi 1926-1973- og bind II med undertitlen - Provokatøren og systemkritikeren – en biografi 1973-2008.
Glistrup - en venlig mand
Datteren fortæller en nuanceret historie om en venlig mand med stærke meninger, et godt humør og provokerende udsagn.
Men også om den store velvilje, der mødte ham. Alt det gjorde ham til den, han var,
Videre i bind II skriver forfatteren, at det har været hendes intention at give et nuanceret, indsigtsfuldt og repræsentativt billede af privatpersonen, landsretssagføreren og politikeren Mogens Glistrup.
Hendes intention er til fulde lykkedes. Anne-Marie Glistrup har på en begavet måde med pli og empati beskrevet sin fars gode og dårlig sider.
Glistrup og fædrelandet
Hun var langt fra enig med sin far, men forstod hans handlemåder. Der var i hans verden intet ondt i det, han troede på og kæmpede for, og det var ikke for egen vindings skyld, men som han selv sagde engang: "Sit fædreland skylder man alt hvad man kan udrette".
Forfatteren skriver videre, at bøgerne ikke er et forsvar for hendes far, men en beskrivelse af hans handlinger og holdninger, og de konsekvenser, det fik for ham, at han altid sagde sin skarpe mening råt for usødet uden omsvøb eller diplomatisk snilde.
LÆS OGSÅ: Alt om børn
Nye sider af Glistrup
Det er Anne Marie Glistrup sluppet fra til ug kryds og slange. Hun har fået nuancer og detaljer med i bøgerne, som ikke alle har været belyst i den offentlige debat de sidste 45 år.
Det fremgår også af bogens mange detaljer, at der formentlig var tale om en politisk sag mod Glistrup og ikke en juridisk, der sendte ham i fængsel. Noget tyder nemlig på, at beskyldningerne om fiktive selskaber og fiktive værdier aldrig er blevet bevist.
Demokraten Glistrup
Således blev Glistrups mange sommerhuse købt og betalt i Nordjylland, betragtet som fiktive. Forstå det hvem der kan. Glistrup blev beskyldt for meget af sine modstandere blandt andet at han var nazist, trods det at han altid have taget afstand fra nazismen.
Denne beskyldning var opfundet af hans modstandere og blev kritikløst kolporteret videre af medierne med DR i spidsen.
Det er også bemærkelsesværdigt, at flere af de daværende førende økonomer i landet, blandt Anders Ølgaard og, Gunnar Thorlund Jepsen og andre i principielt var enige med Glistrup i hans kritik af skattesystemet og bureaukratiet i Danmark.
Polisk modstander
Men da det kom til stykket bakkede de ikke op om deres egne synspunkter for at beskytte sig selv og deres position inden for systemet rammer. Det er også bemærkelsesværdigt, at det hovedsagelig var socialdemokratiske og konservative ministre som stod i spidsen for at kanøfle Glistrup og få ham dømt.
Hele felttoget mod Glistrup startede af skatteministrene K. Axel Nielsen, Karl Hjortnæs, senere Poul Møller, Poul Schlüter og Ninn Hansen og velvilligt udført af daværende politiadvokat Leo Lemvig.
Retvisende billede
Anne-Marie Glistrup har med sine to bind om sin far givet os et langt mere retvisende billede af personen Mogens Glistrup. Bogen giver også det indtryk, at det var uværdigt, at landsretten i sin tid sendte en svækket mand i 70erne i fængsel.
Tak til Anne-Marie Glistrup for en spændende, indsigtsfuld læsning om Glistrup krydret med masser af ukendte citater sat ind i det rette perspektiv i et større kapitel om det politiske Danmark.