Jeg selv er vokset op på en mindre gård nær Kalundborg i 1940'erne, 50'erne og til begyndelsen af 60'erne, hvor jeg kom ind som soldat. Det var en tidsperiode, hvor Andelsbevægelsen voksede sig stor og udbredt i alle dele af samfundet, dog med vægt på landbrug.
Og vores lille familie (med far, mor og fire børn) levede tæt med andelsbevægelsen og alle de initiativer, som hørte med. Da jeg gik rundt på julemarkedet i Nyvang, genkendte jeg husmandsstedet med stuehuset og fire værelser, køkken med komfur, bryggers med gruekedel og spisekammer ved siden af køkkenet.
I den ene staldlænge var der grebning, og jeg mindes, hvordan jeg som barn selv var med til at muge ud hos køerne og grisene. Her på husmandsstedet var der dog kun plads til to heste, fire køer og tre små grisestier.
På mine forældres gård var der tre gange så megen staldplads, men det lignede min barndoms gård på alle måder. Ikke langt fra husmandsstedet ligger Andelsmejeriet, en tro kopi af det mejeri, som kun lå 500 meter fra min fødegård. Og smedjen ligger her også og ikke mindst brugsforeningen, som jeg også husker lå i vores lille landsby, og den her i Nyvang er en tro kopi af 1950'ernes Brugs. Her kunne vi for øvrigt i søndags købe nykærnet smør fra mejeriet samt andre dagligvarer.
Ikke langt fra mejeriet og brugsen ligger forsamlingshuset og et stenkast herfra står den lille frimenighedskirke, hvor præsten i den bagerste del af skibet bag koret havde sin privatbolig.
Opvækst i en lille landsby
Gåturen rundt i Nyvang var et gensyn med minderne om min opvækst og barndom i en lille landsby. En autentisk oplevelse, som jeg kan anbefale alle, også børnefamilier, som på den måde får et kulturelt og historisk indblik i det samfund, vi havde for 60-70 år siden.
Nyvang er et kulturelt oplevelsescenter, som har hjemme på den tidligere proprietærgård Nyvang, der ligger cirka fire kilometer fra Holbæk. Mejeri, brugsforening, kirke, andelsfrysehus, brandstation (Zonen), forsamlingshus, husmandssted, andelsfrysehus med flere er fundet rundt omkring i omegnen og er efter nedrivning opført i deres oprindelig stil fra 1940'erne, 50'erne og 60'erne.
Andelslandsbyen blev indviet i 1992 på Nyvanggårdens marker. I og omkring hovedbygningen er der indrettet en lang række af datidens institutioner og forretninger, som fandtes i min barndoms landsby, nemlig slagteren, bager, frisør, blikkenslager, skomager, systue, lokalpoliti og posthus med mere.
Hver dag i den kommende uge foregår der en masse aktiviteter. Der er juletræsfest i forsamlingshuset, der er mulighed for at besøge en lang række workshops, hvor du blandt andet kan lave kalenderlys, der er julekoncert i kirken, slagtningen af julegrisen med efterfølgende partering og fremstilling af blodpølse. Overalt er der pyntet med gran, julepynt, og med masser af levende lys. Der findes også boder og lokaler med traditionelt julemarkedssalg af alt fra julepynt, smykker og tøj til vin og mjød, og naturligvis kan du få smagsprøver på småkager, blodpølse og meget mere.
På området kører en hestevogn rundt, hvis du synes rundturen til fods er for lang. På kørereturen møder du den gamle ambulance fra 1949, ligesom en gammel lille damptromle med prusten tøffer rundt og udspyer en masse røg fra skorstenen.
Andelslandsbyens formål er blandt andet at formidle andelsbevægelsens historie, herunder landsbylivet og de gamle håndværk med perspektiver i både fortiden, nutiden og fremtiden.
Læs også: Side 9
I forbindelse med julemarkedet her i november er omkring 400 frivillige med til at de besøgende - måske 4-5000 på åbningsdagene - dagligt får en skøn og nostalgisk oplevelse og får en rutchetur ad barndommens minderige vej.
Julemarkedet i Andelslandsbyen Nyvang er åbent 27, 28 og 30 november og 1. december. Alle dage fra kl. 10:00 til 16:00.