For mange danskere er forår og sommer lig med havearbejde for at gøre omgivelserne klar til ude-sæsonen. Desværre byder rejsen mod den velfriserede have for flere tusind danskere på en tur forbi skadestuen. Havearbejdet er nemlig ingen dans på roser, når der klippes, beskæres, graves og luges. Så selvom man er forsigtig, kan det gå galt, og man skal derfor angribe haven med omtanke. Hos forsikringsselskabet GF Forsikring kan de hvert år se på anmeldelserne, når havesæsonen er gået i gang.
"Vi oplever hvert eneste år, at kunder anmelder skader i forbindelse med arbejdet i haven. Det er alt lige fra mindre skader på fingre, hænder og ben til mere alvorlige skader som eksempelvis fald fra stige", siger Per Haulund, skadedirektør hos GF Forsikring.
Mænd med maskiner topper
Ifølge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital kom 409 fynboer til skade ved havearbejde i 2017. Og i og med at Odense Universitetshospital behandler ca. fem procent af Danmarks befolkning, skønner Ulykkes Analyse Gruppen, at der på landsplan er mellem 8000 og 9000 danskere, som hvert år kommer til skade i forbindelse med havearbejde.
Skadestallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en klar "top tre" over, hvad der forårsager ulykken. Hække- og plæneklipperen ligger i toppen, mens fald fra stige og andre faldulykker følger efter på tredjepladsen. Statistikken fortæller samtidig, at ulykkerne oftest involverer en midaldrende mand.
"Statistikkerne fortæller os, at det oftest er mænd, der kommer galt afsted, og midaldrende mænd er særligt udsatte. Det tyder jo på, at de erfarne haveejere måske tager nogle risici, der fører til ulykker", siger Per Haulund.
Fakta om haveulykker:
• I 2017 modtog OUH 409 skader som følge af havearbejde. Det svarer til mellem 8000 og 9000 skader på landsplan.
• De fleste ulykker i 2017 (335 af de i alt 409) fandt sted i sommerhalvåret - dvs. april - oktober.
• Skaderne i 2017 forekom oftest på arme (50%), ben (25%), hoved og hals (11%), mave- og brystregion (2%).
• 5% af haveulykkerne i 2017 førte til indlæggelse.
• Størstedelen af ulykkerne finder sted i weekenden.
• Ca. 60% af de tilskadekomne er mænd. Aldersgrupperne 65-69 år og 55-59 år rammes oftest af ulykker.
• De mest almindelige ulykker involverer hækkeklipper (30%), plæneklippere (26%), stige- og faldulykker (21%) og motor- og kædesav (14%)
• Størstedelen af skaderne sker ved håndtering af grene, træer og buske.