Internettet er den bedste hjælper for de fleste boligsøgende, som leder efter en lejebolig. Man kan enten gøre brug af online udlejningssider eller sociale medier. Det er super let, men det stiller også en masse krav til, hvordan man passer på sig selv og undgår at blive snydt. Fordi hvor der er mange mennesker, vil der desværre også altid være kriminelle, som prøver at snyde en. Og lejeboligannoncer er ikke en undtagelse.
Der findes tre udbredte måder, som boligsvindlere anvender:
- Falske boligannoncer: "Udlejer" kræver depositum uden at vise boligen først.
- Phishing: Svindlere sender falske mails ud til kunder på boligsider for at franarre deres loginoplysninger.
- Boligen kan ikke lejes ud: Svindlere laver boligannoncer, hvor udlejer enten ikke ejer boligen eller ikke har ret til at udleje den.
Ved hjælp af sund fornuft og viden om svindlernes fremgangsmåde kan man heldigvis beskytte sig selv. På BoligPortal godkendes alle annoncer af kundeservicemedarbejdere, før de går online, og derfor har udlejningssiden et indgående kendskab til svindlernes metoder:
"Boligsvindel på nettet kan have mange former, og det sker både på sociale medier og på udlejningssiderne. Online boligbedrageri sker for en promille af vores brugere, men det er stadig enormt vigtigt at være bevidst om, at det sker. Vores overordnede råd er, at man aldrig skal betale penge for en bolig, som man ikke selv har været ude at se, eller for en bolig som man ikke ved, om udlejer har ret til at udleje", siger Anders Hyldborg, som er BoligPortals administrerende direktør.
LÆS OGSÅ: Undgå indbrud i dit hjem
Sådan undgår man boligsnyd
1. Betal aldrig husleje, forudbetalt leje eller depositum for en lejebolig, som man ikke har set i virkeligheden.
2. Hvis man er til fremvisning af en bolig, er det vigtigt at spørge, hvem ejeren af lejeboligen er. Hvis udlejer ikke selv er ejeren, så skal man bede om en skriftlig tilladelse til udleje fra ejer. Man kan selv slå en adresse op på www.boligejer.dk og se hvem, der ejer boligen.
3. Hvis man er kunde på en udlejningsside, skal man aldrig svare på sms- og mailanmodninger om at oplyse sit brugernavn og kodeord, og forsøg så vidt muligt at have al kontakt med udlejer gennem udlejningssidens beskedsystem.
4. Betal aldrig depositum kontant eller gennem Western Union. Det er et typisk træk for svindlere.
5. Vær på vagt overfor udlejere, som skriver på engelsk, har et udenlandsk telefonnummer og/eller bor i udlandet. Dette gælder især, hvis boligannoncen er skrevet på dansk.
6. Brug din sunde fornuft og vær skeptisk, hvis der er noget ved udlejeren eller annoncen, som virker mærkeligt.