Nu skal du måle radon i din bolig

Udgivet i Bolig
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Du kan måle niveauet af radon i din bolig på to forskellige måder: Med en elektronisk radon-måler eller en passiv radon-måleboks. Du kan måle niveauet af radon i din bolig på to forskellige måder: Med en elektronisk radon-måler eller en passiv radon-måleboks. Foto: Radonhuset.

INDEKLIMA: Radon er en gas, der findes næsten overalt i den danske undergrund, og som kan trænge op i din bolig. Gasarten kan hverken ses eller lugtes, hvilket gør den til lidt af en usynlig dræber, da den give dig kræft.

Radon, der er et grundstof, er en radioaktiv gas, der forekommer naturligt i helt almindelig jord og dermed mange byggematerialer. Gassen, der trænger ind i den bolig gennem revner og sprækker, er overalt i den danske undergrund, men nogle områder har højere radon-niveauer end andre. Niveauet kan derfor variere meget fra egn til egn.

Erhvervs- og byggestyrelsen anslår dog, at 350.000 danske boliger har et forhøjet radon-niveau. Det betyder, at beboerne udsættes for risiko for blandt andet lungekræft. Det er derfor en rigtig god ide, at få styr på radon-niveauet i boligen.

Radon et helbredmæssigt problem

Mængden af radon i luften angives som "becquerel pr. kubikmeter" eller Bq/m3. Grundet sundhedsrisikoen ved gassen anbefaler såvel den danske sundhedsstyrelse som verdenssundhedsorganisationen WHO, at man ikke bor i en bolig, hvor radon-niveauet er over 100 Bq/m3.

Radon er nemlig et reelt helbredsmæssigt problem. Hvert år bliver der således registreret cirka 300 dødsfald, som direkte kan henføres til den radioaktive gas. Forhøjede radon-niveauer mistænkes desuden for at føre til akut lymfatisk leukæmi blandt børn.

Sådan måler du radon-niveauet

Du kan få tjek på radon-niveauet i din bolig på to forskellige måder: Med en passiv radon-måleboks, et såkaldt dosimeter, eller med en elektronisk radon-måler.

Radon-målebokse findes i mange udgaver, da de kan være åbne eller lukkede, og være baserede på sporplast eller kulstoffiltre. Sundhedsstyrelsen anbefaler den lukkede type, hvor de sporplast-baserede er de mest udbredte, og at der måles over en periode på mindst to måneder.

Det er både nemt og billigt, at måle radon-niveauet med en radon-måleboks. Du skal blot være opmærksom, at der skal bruges ét dosimeter for hvert rum i boligen, du ønsker at tjekke, samt at måleboksene efterfølgende skal analyseres, inden du får dit resultat (typisk i form af en rapport, 3-4 uger efter de små plastbokse er sendt til laboratoriet).

Find mere information om og køb radon-målebokse her.

Med en elektronisk radon-måler kan du selv aflæse resultatet direkte på den indbyggede skærm, mobiltelefonen eller på din computer. Du kan også ofte få et meget præcist resultat over en kortere måleperiode.

reducer radon

 

Til gengæld er elektroniske radon-målere dyrere i anskaffelse. Priserne starter typisk ved et par tusinde kroner for et apparat. Du får dog også meget for pengene.

En elektronisk radon-måler, er nemlig ikke kun nem at bruge og giver dig resultatet med det samme, den kan også bruges igen og igen. Du kan med andre ord benytte det samme apparat til at måle radon-niveauet i alle boligens rum, år efter år.

Så skal du måle i mange rum, på flere etager og gerne vil gentage målingerne på et senere tidspunkt, f.eks. efter radon-reducerende tiltag, kan merprisen for en elektronisk radon-måler, i forhold til et dosimeter, hurtigt tjene sig hjem.

Du kan se og købe et udvalg af elektroniske radon-målere her.

Bedst at måle i fyringssæsonen

Hvis du ønsker det mest retvisende resultat, skal du måle radon-niveauet i fyringssæsonen. Det vil i Danmark sige perioden fra 1. oktober til 30. april.
I denne periode vil opvarmning i boligen kombineret med mindre udluftning skabe en form for undertryk indendørs. Dermed kommer din bolig til at fungere lidt som en støvsuger i forhold til det radon, der er i undergrunden.
Derfor anbefaler Sundhedsstyrelsen, at det netop er i fyringssæsonen, du bør måle radon-niveauet. Så er du nemlig sikker på, at de højeste niveauer indgår i målingerne.

Du kan dog sagtens måle radon-niveauet i sommerhalvåret. Du skal så bare være opmærksom på, at resultaterne kan være lavere end i fyringssæsonen, og derfor bør betragtes som vejledende.

Lander et resultat af en måling foretaget om f.eks. sommeren derfor lige omkring grænseværdien på 100 Bq/m3, vil det være en god idé, at foretage en ny, ekstra måling i vinterhalvåret. Bare for at være på den sikre side.
Du kan blive meget klogere på radon, de helbredsmæssige risici ved den radioaktive gas og hvad du kan gøre, hvis radon-niveauet i din bolig er for højt på RadonHusets hjemmeside.

 

Senest ændret Tirsdag, 05 september 2017 19:09

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.