Denne fælde er helt lugtfri i modsætning til de gammeldags mølkugler, og fælden er fri for insektgifte.
Miljøstyrelsen anbefaler i deres Bekæmp-app at bruge klædemølfælder i skabe og skuffer som et forebyggende hjælpemiddel mod klædemøl.
Fang møl før de går i tøjet
Fælden kan fortælle dig, hvis du har møl i hjemmet, og gør det derfor muligt, at behandle hurtigt og uden brug af giftstoffer, inden problemet spreder sig.
Klædemølfælden indeholder et duftferomon, der tiltrækker og fanger både klæde- og pelsmøl. Da der ikke er insektgifte i fælden, kan den anvendes overalt i boligen.
- Fælden fungerer på en måde som et personligt vagtværn i dit hjem. Det betyder, at du kan agere hurtigt og i mange tilfælde undgå brugen af insektgifte i skabe og skuffer, fortæller Anna Højbjerg, der er produktansvarlig for A Green Way, der forhandler den lille fælde.
LÆS OGSÅ: Til grøn kamp mod skadedyr
Lille og vågen klædemøl
En klædemøl gennemgår fire stadier i sit liv: æg, larve, puppe og voksent møl. De voksne møl er 5-8 millimeter lange, stråfarvede har brunlige vinger og lægger æg i tekstiler, og det er her problemet opstår.
Mens larverne er 7-9 millimeter lange, råhvide med brunt hoved, laver de spind og bider masser af huller i tøj og øvrige tekstiler.
Larverne forpupper sig, når de er færdige med at æde, og gemmer sig gerne i revner og sprækker, hvor de er svære at opdage.
Forebyggelse af møl i dine tekstiler
Husk at tømme skabe og skuffer for indhold. Støvsug skabets indhold, hele skabet og alle skuffer. Husk desuden at være grundig i hjørner, revner og sprækker, hvor æg, larver og pupper nemt kan gemme sig.
Er det vanskeligt at komme ned i revner og sprækker med støvsugeren, så brug en blød børste med lange hår.
Tøj, der kan tåle høje temperaturer, vaskes ved minimum 55 grader og tørres efterfølgende i tørretumbleren.
Frys tøjet fri for møl
Tøj, der ikke kan tåle høje temperaturer, kan fryses ved minimum minus 18 grader i 2-3 dage. Kemisk rensning af sarte tekstiler fjerner desuden alle møl, larver, æg og pupper.
Poser, kurve og andet, der opbevares i skabene, kan også indeholde møl. Derfor skal disse også behandles.
Miljøstyrelsen anbefaler i øvrigt, at man ikke bruger insektgifte på beklædningsdele og der, hvor disse opbevares.
Forebyggelse af møl
Det bedste, man kan gøre, er imidlertid som altid god forebyggelse. Det gør man ved at altid at have en klædemølfælde stående i skabet.
Den afslører hurtigt om møllene er på vej ind i hjemmet, og giver dig mulighed for at gøre noget ved problemet, før det spreder sig.
Klædemølfælder kan købes flere steder på nettet, men også i blandt andet Matas og Helsam. God jagt.