Den iberiske snegl - eller dræbersneglen - er ikke vellidt i haven. Hverken af mennesker eller af dem, der burde være deres naturlige fjender. Der takkes pænt nej tak til de voksne dræbersnegle, mens deres æg og de små snegle dog heldigvis bliver spist.
Sneglefri have
Men målet er en sneglefri have, og da en voksen dræbersnegl kan lægge 500 æg, før den dør, så er det der, der skal sættes ind. De voksne snegle skal udryddes.
- Der er stor forskel fra år til år på antallet af dræbersnegle, men med et fugtigt forår som i år, har sneglen haft de bedste betingelser, så 2016 bliver et rigtig snegleår, spår Steen Borregaard fra Borregaard BioPlant.
Mange råd mod snegle
Der mange bestemt ikke gode og opfindsomme råd mod sneglene. Problemet er blot, at de sjældent virker. Man kan ødelægge deres æg om efteråret, eller gå på jagt med salt og varmt vand, og andre samler spandevis af snegle og slår dem ihjel - for blot at finde endnu flere den næste dag.
Men der findes en lille fyr, der kan hjælpe i kampen mod sneglene. Det er en lille orm - en såkaldt nematode.
Ufarlige orme
Nematoderne er rundorme på omkring en halv millimeter. De er gennemsigtige, og findes helt naturligt i haven i forvejen. Ormene er værtsspecifikke, hvilket betyder, at arten phasmarhabditis hermaphrodita kun går efter snegle uden hus.
Andre typer kan for eksempel kun øresnudebillens larver. Nematoder er helt uskadelige for alle andre dyr i haven. Det gælder selvom de skulle spise en nematodeinficeret snegl.
Biologisk kædereaktion
Den lille orm kommer ind i sneglen gennem et åndehul, der sidder bag udposningen oven på sneglen. Den såkaldte kappe. Omkring 10-15 dage efter, at sneglen er inficeret, så dør den. Og efter tre uger kommer der en masse nye nematoder ud af den udtømte snegl. De går så igen ud for at dræbe nye snegle.
Derfor skal man ikke indsamle de døde snegle, men lade dem ligge. Dræbersnegle spiser nemlig hinanden, og på den måde spreder nematoderne sig.
Forekomsten af nematoder i jorden er langtfra altid tilstrækkelig. Derfor kan man vande haven med Nemaslug, der indeholder levende orme, en smule ler og noget vand. Derfor kan man også bruge det i økologiske haver.
Det kan være en god ide at vande de voksne, som er på jorden, men også at servere blandingen på lidt salat eller lignende.
Alles kamp mod sneglen
Hvis man vil bekæmpe dræbersneglene endnu mere effektivt, kan det være en god ide at aftale en fælles "vandedag" i kolonihaven eller grundejerforeningen.
Blandingen består af levende organismer, og derfor skal den bruges på en gang. Jorden skal være mellem 5 og 30 grader varm, og det er kun en fordel hvis det småregner.
an kan købe Nemaslug hos planteskoler eller Nyttedyr.dk. Kampen kan begynde.