Med energirenoveringen kan de ældre huse komme op på nutidens høje energistandard, og samtidig kan de få et moderne udseende.
Ydermere sparer man hvert år fremover masser af penge, der ellers skulle have været brugt til opvarmning.
Dårlig isolering
Det anslås at 40 procent af de danske typehuse kan få gavn af resultaterne af det første prøveprojekt.
40 procent er den procentdel af typehusene i Danmark, der er bygget før Bygningsreglementet tilbage i 1979 skærpede kravene til isolering.
Disse huse er dyre i opvarmning på grund af den mangelfulde isolering, hvilket er til skade for den enkelte ejer, men også for samfundets klimaregnskab. Herudover er de 50-60 år gamle facader ofte ikke særligt pæne at se på.
Husmur rives ned
Den eksisterende formur rives simpelthen helt ned i det nye koncept. Herefter opføres i stedet en slankere teglfacade, der giver plads til de moderne og meget effektive isoleringsmaterialer.
- Huset får en helt ny teglfacade, som giver huset en øget salgsværdi, samtidig med at energiomkostningerne til varme reduceres kraftigt. Ved at opføre en slank formur og bruge nye isoleringstyper opnår man en markant bedre isoleringsevne stort set uden at gøre den originale mur tykkere, siger sektionsleder Abelone Køster, Teknologisk Institut.
Sammenlignet med hulmursisolering bliver kuldebroerne desuden fjernet ved døre og vinduer.
Spar tusindvis af kroner
En husejer kan let med det nye koncept spare mellem 3.000 og 10.000 kroner på varmeregningen - år efter år.
Det viser beregninger fra pilotprojektet på et parcelhus fra 1956 i Thyholm i Limfjorden, hvor ydermurene er blevet udskiftet. De nye ydermure er opbygget af en ny type mursten, som er er 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Dermed er der givet plads til meget effektive isoleringsmaterialer mellem den eksisterende indermur og den helt nye ydermur.
Skønsmæssigt løber renoveringen op i 300.000 kroner, og for de penge rykker huset to energiklasser op.
- Energibesparelsen kan ikke finansiere en renovering alene. Men samtidig får huset et helt nyt udseende, værdien øges med en ny teglfacade, og komforten bliver bedre, siger Abelone Køster.
I pilotprojektet deltager Randers Tegl, Thyholm Murer, Teknologisk Institut, Møller Nielsens tegnestue og Kalk- og Teglværksforeningen.