Her kommer man bag facaden og kan følge de enkelte årtiers udviklingen i IKEAs verden. På museet, der er indrettet i tre sektioner: IKEAs rødder, IKEAs historie, og forbrugernes historie tager museet den besøgende ved hånden og viser de mange forskellige faser, møbelvirksomheden har været igennem inklusiv de nutidige designs.
Idéen bag IKEA-museet
Filosofien bag grundlæggeren Ingvar Feodor Kamprads idé var, at han ville skabe et møbelvarehus, hvor den rigtige kombination af form, funktion, kvalitet, bæredygtighed og pris var i fokus.
LÆS OGSÅ: Museum i Lund genåbnet
Under rundgangen i de forskellige sektioner på museet kommer man forbi gamle piber fra 50'erne, som engang indgik i Ikea sortiment, køkkenskabe fra 40'erne, som revolutionerede den måde, vi opbygger et køkken på og masser af møbler.
Alt sammen netop skabt til at sætte trenden for det pågældende årti. Her ses skriveborde og reoler, vi selv bygger efter nøje anvisninger, og herlige indretningsting, der følger modestrømninger i tiden. IKEA har i årevis været folkets varehus og er stille og roligt flyttet ind i hjem over hele verden.
Første varehus i 1958
IKEA-museet er opført i den bygning, hvor det allerførste varehus slog dørene op i 1958. Den udvendige del af bygningen er – med visse små ændringer - blevet tilbageført til det oprindelige udseende, mens det indvendige af museet er indrettet, så det matcher kravene til et moderne museum.
I 2012 lukkede man varehuset, fordi planerne om museet begyndte at tage form på netop det tidspunkt, og tanken allerede dengang var, at museet skulle bo i det allerførste varehus.
Museet har også en butik hvor du kan købe både eksisterende IKEA-ting men også ting, der ikke sælges længere. Herudover er populære ting genskabt, men måske i en anden farve eller i et nyt design.
IKEA familien
Som en del af museet ligger der en restaurant med plads til 170 gæster, og her kan du blandt andet få serveret de klassiske köttboller, som har været et af mærkevarerne i møbelkædens restauranter i 340 butikker i 28 lande.
Gården var på 500 hektar og den største på egnen. Farfaren var en formuende godsejer, og slægten på moderens side ejede den største levnedsmiddelbutik i Älmhult. Ingvar Kamprad er 3. generations indvandrer fra Tyskland og var langt ude i familie med den tyske feltmarskal og rigspræsident Paul von Hindenburg.
Da den unge Kamprad var 17 år gammel, gav hans far ham en gave for at have bestået sin eksamen. Hvad brugte han pengene til, jo til at starte en møbelbutik i 1943, mens det første store varehus blev en realitet i 1958.
Han kaldte virksomheden for IKEA og navnet er opstået ved forbogstaverne fra hans navn og adresse: Ingvar Kamprad, gården Elmtaryd ved landsbyen Agunnaryd.
Langsomt voksede hans virksomhed og blev efterhånden globalt og i dag omsættes for 265 mia. danske kr. i møbelkoncernen med 164.000 ansatte over hele verden. Selv bor den nu 91-årige Ingvard Kamprad i Epalinges i Schweiz.
Livet i og omkring køkkenet
Det næste halve år er der på museet en midlertidig udstilling med temaet "livet i og omkring køkkenet".
IKEA-museet har også en museumsbutik og en restaurant, hvor de klassiske köttbullar og andre IKEA-retter fortolkes i nye varianter.
Museet er åbent alle dage klokken 10:00 – 19:00
Se mere på www.ikeamuseeum.com og ww.visitsweden.com.