På Frilandsmuseet fokuseres på julens traditioner i 1800-tallet. Den jul, vi kender i dag med juletræ, pakker og søde sager, blev født i borgerskabets lune stuer i 1800-tallet.
LÆS OGSÅ: Jul hos dyrene i Odense ZOO
For den velstående bonde var det gode julebord dækket med grød, æbleskiver eller hvedebrød. Nissen lurede i kulissen i alle samfundslag. Den nisse, der hyggede med borgerfamilien ved juletræet, var en hyggelig lille fyr. Men bondemandens var farlig og dyster.
Gårdene pyntet til jul
Overalt på museet er gårdene pyntet op til jul med juletræer, lys og pynt. Du kan eksempelvis besøge de gamle gårde og se skuebordene med 1800-tallets julemad og høre om julegavens historie.
Kig ind i herregårdens store køkken, hvor ilden knitrer i brændekomfuret, og duften af småkager breder sig. Hør Elverhøjkorets smukke sange, klip julepynt efter gamle opskrifter og deltag i den store juletræsfest på herregårdens gårdsplads.
Du kan opleve disse ting i de to weekender 3. og 4. december og 10. og 11 december fra klokken 10 til 16.
Julekager som smager
På Nationalmuseet i Ny Vestergade er der julekagegilde i museets festsal lørdag og søndag den 3. og 4. december klokken 13.30 og 15.30.
Her dækkes op med historiske julekager akkompagneret af musik og foredrag om det søde indslag i juletiden. Gæsterne kan smage på udvalgte julekager fra middelalderens pebernødder over 1800-tallets klejner til 1950'ernes julekage med sukat.
I lære som nisse
På Nisseversitetet på museet kan børn komme i lære som nisse. De trænes i alle slags nissediscipliner, så de kan blive en drillenisse, en borgnisse eller en gårdnisse. To nisseprofessorer lærer fra sig i træskogang, nisseskrift, styltegang, smørklat-kastning og meget mere.
De børn, der gennemfører nisseuddannelsen, får et nissediplom og en hemmelig liste med nissedrillerier. Denne aktivitet afvikles lørdage og søndage i december fra klokken 12 til 15.
I borgerlejligheden i Klunkehjemmet i Frederiksholms Kanal, der ligger i hjertet af København, har tiden stået helt stille i over 100 år.
Til jul er lejligheden pyntet op med frøknerne Gerda og Ellens julepynt fra sidst i 1800-tallet, ligesom familiens julekort ligger fremme, og juletræet er kommet op i stuen. Under besøget kan du komme på en rundvisning og en tidsrejse tilbage til julen i det finere borgerskab alle weekender i december. Glædelig jul!
Se mere på www.natmus.dk.