Man tænker egentlig ikke så meget over det, men når man går rundt i bakkerne, så kommer man til at pruste, og de bakker stammer fra istiden. Det samme gælder de mange sten på stranden, der er transporteret hertil med isen.
LÆS OGSÅ: Syv gode råd til at rejse billigt i efteråsferien
Da isen forsvandt
Naturhistorisk Museum i Aarhus sætte i efterårsferien fokus på det, der blev tilbage, da isen trak sig.
Under den seneste istid, Weischel, blev det danske landskab ommøbleret og æltet godt og grundigt igennem - til ukendelighed. De fleste af de sten, vi finder i dag, stammer fra den tid.
Mange sten kom for eksempel fra Sverige og Norge til Østjylland med de kæmpemæssige ismasser.
Stenene blev der, da isen forsvandt.
Børn og voksne får i efterårsferien gode muligheder for at blive endnu klogere på istiden og dens påvirkning af landskabet. Samtidig er det muligt at undersøge de forskellige typer af sten ved at flække dem. Og så kan man følge faserne fra bjerg til sten til sand under luppen, så man på den måde får en fornemmelse af istidens kræfter.
Udforsk istiden
Istiden skriger efter at blive udforsket, og derfor er der da også gode muligheder for at gå på istids-skattejagt i museets udstillinger, hvor der er flotte præmier at vinde. Under skattejagten har børn mulighed for at rejse tilbage i tiden og møde istidens dyr og mærke det klima, der var i Danmark dengang.
Rundt omkring i Europa er der hulemalerier fra istiden. De første mennesker malede eksempelvis de dyr, de mødte i naturen.
I efterårsferien kan børn lave deres helt egne "hulemalerier" på sten. Museet har samlet en bunke istidssten og lavet flotte skabeloner, og imens børnene maler sten, fortæller museets guider om nogle af de malerier og udskæringer, man har fundet fra istiden, samt hvilken betydning de forskellige dyr havde for istidsmennesket.
Hulebjørne i Danmark
Tilbage i istiden boede der hulebjørne i Danmark. De er naturligvis uddøde sidenhen, men museets konservatorer åbner nogle efterkommere - de bruge bjørne. Man kan komme med helt ind og se, hvad der gemmer sig indeni de døde bjørne og følge med i, hvordan man konserverer store dry.
De store bjørne starter som hele dyr, men pilles i løbet af ferieugen fra hinanden og ender som henholdsvis et helt skelet, poter samt et kranie og skind.
De vil, når konservatorerne er færdige med dem, indgå i museets øvrige formidling.
Man kan også blive endnu skarpere på, hvordan et dyr ser ud helt indeni. Der er nemlig hver dag dissektioner i museets auditorium. Her kan børn og voksne komme helt ind under huden på flere mindre dyr, når der i løbet af ugen dissekeres dyr som mårhund, grævling, odder, hare og pighaj.
Samtidig med at biologerne dissekerer fortæller de om de enkelte dele ned gennem dyret. Først er der huden, så kød, sener, blod og organer. Dyrets organer bliver sammenlignet med menneskets, og hvilken betydning det har for dyrets funktioner. Bliv i ugens løb eksempelvis klogere på, hvordan en pighaj trækker vejret, eller hvad der er særligt ved odderens pels.
På flot vis vil lungefunktionen også blive vist, når dyrenes lunger pustes op, og de besøgende kan se, hvad dyrets mave indeholder - måske er der rester af byttedyr.
Efterårsferie på Naturhistorisk Museeum Aarhus:
Lørdag 15. oktober til søndag 23. oktober 2016 kl. 10-17.
Konservatorens værksted:
Arbejdet med at råskeletere de to brune bjørne foregår hver dag fra kl. 11-15.30 i konservatorens værksted.
Dissektion hver dag kl. 13 i auditoriet:
Lørdag 15. oktober - pighaj
Søndag 16. oktober - mårhund
Mandag 17. oktober - grævling
Tirsdag 18. oktober - odder
Onsdag 19. oktober - odder
Torsdag 20. oktober - mårhund
Fredag 21. oktober - odder
Lørdag 22. oktober - hare
Søndag 23. oktober - pighaj
Ret til ændringer forbeholdes.
Hver dag i stenskæreværkstedet i haven fra kl. 11-16:
Mulighed for at flække større istidssten og lave stenpuslespil.
Aktiviteter alle dage kl. 10-17:
• Fortællinger om hulemalerier, mens der males istidsdyr på sten.
• Istidsskattejagt i museets udstilling med ekstra cool præmier.
• Udforsk jord - fra klippe til sten og til sand - og også dyrene der former det
• Opgaveløb fra istid til nutid - med fede præmier
• De modigste børn kan også hilse på museets faste, levende beboere. Børnene kan - hvis de tør - møde fugleedderkoppen Rosa og mærke, hvordan den kribler og krabler, eller de kan føle kongepytonen King sno sig om skulderen.
• Prøv at samle skelettet af en magnetisk mammut
• Hvis sulten melder sig, så er pandekagemanden naturligvis på plads. Her melder istidens kulde sig i form af pandekager med iskold vaniljeis. Til de kuldeforskrækkede er der dog også mulighed for at købe varme madpandekager.
Pris: Alle aktiviteter på nær pandekagemanden er gratis, når entréen til museet er betalt. Børn og unge under 18 år har gratis adgang.