Oplev vikinger i Skåne

Udgivet i Rejser
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
I Skåne kan man i denne sommer opleve de gæve vikinger. I Skåne kan man i denne sommer opleve de gæve vikinger. Foto: Fröja Thing/VisitSweden.

SOMMER I SKÅNE: Svenskerne vil i sommer lade vikingerne indtage Sydsverige med en lang række aktiviteter, hvor de besøgende kan få et kendskab til vikingens verden og deres levevis.

Mange steder i Skåne vil der blive arrangeret specielle vikingedage. Dagene begynder med Fotevikens Vikingemarked, der har historiens vingesus over sig – vikingeinteresserede kender nok bedst "Slaget ved Foteviken i 1134".

LÆS OGSÅ: Ny cykelrute i Sydsverige

Trelleborgs rekonstruerede vikingeborg er også interessant. Et andet sted er Vikingemarked Fröja Thing, som foregår i det store frilandsmuseum, Vikingetiden, som udbygges i disse år.

Vikingernes ofringer

Desuden er der aktiviteter omkring vikingerne i det store naturskønne område, Gudahagen, hvor der efter sigende foregik ofringer i gamle dage. Fotevikens Museum og Vikingereservat ved Höllviken syd for Malmø er et såkaldt arbejdende museum, hvor man kan opleve dagliglivet i vikingetiden.

Glasmontre og plancher er byttet ud med en hel vikingeby bygget af datidens materialer og teknikker. Byen viser 23 rekonstruerede huse fra vikingetiden og den tidlige middelalder.

I sommermånederne er vikingebyen befolket med frivillige "vikinger" fra hele Europa, som arbejder med skibs- og husbyggeri, praktiserer gamle håndværk og mange andre spændende ting.

Se vikingernes smukke håndværk

Det store marked i juni begynder med en række håndværksdage, hvor der kan prøves kræfter med mange forskellige vikingetraditioner, herunder smedjearbejde, madlavning over ildsted og træskærearbejde.

Håndværksdagene afløses af det store Foteviken Vikingemarked, hvor "Slaget ved Foteviken" i 1134, en vigtig del af historien, genoplives. Museet lancerede tilmed "Viking Games Open" sidste år i anledning af 20-års jubilæet, og det fortsætter de med også i år. Øksekast, bueskydning og hesteridning er blandt konkurrencerne. Foteviken Håndværksdage finder sted fra 26. juni til 29. juni og markedet fra 30 juni. til 2 juli.

Trelleborg

Inde i Trelleborg by fandt arkæologer i slutningen af 1980'erne resterne af en vikingeborg i byens centrum. Man kunne ane en ringformet borg, som blev dateret til 980'erne, dengang Skåne var dansk.

Med fundet af den gamle Trelleborg kom således også forklaringen på byens navn. Arkæologer opdagede, hvor stolperne til borgen havde stået, dette som sorte pletter i jorden. Ringborgen er nu delvist genopført med palisader, port, et middelalderhus inde i borggården.

Vikingernes dagligliv

I dagene fra 7. til 9. juli er her vikingemarked, smagsprøver, håndværksarbejde, kampsport og selvfølgelig selve det store slag om Trelleborg, hvor forskellige vikingehold tørner sammen.

Her har man første parket til hovedingredienserne i vikingernes liv i såvel krig som kærlighed. Et vaskeægte vikingebryllup holdes også, så interesserede kan se, hvordan man blev smedet i hymnens lænker.

Et stort vikingemarked uden for borgen kan endvidere ses med tekstiler, smykker og kunsthåndværk fra nær og fjern.

Vikingemarked Fröja Thing

Vikingemarkedet Fröja Thing i Löddeköpinge mellem Malmø og Helsingborg finder sted fra 15 til 16. juli, og det er også et besøg værd. Her er der dømt vikingeliv i en hel weekend, og alle i familien kan være med.

Markedsliv fyldt med handlende i vikingetøj, håndværksarbejde, bueskydning og kampe. Men også de mere sjove og hyggelige aktiviteter er at finde som musiske indslag, gøglere og eventyr – og naturligvis mad og drikke i vikingernes tegn.

Børn er tilgodeset med et særligt værksted til dem og kursus i at leve som en viking. Vikingetiden skildres på et arkæologisk frilandsmuseum ligesom den tidlige middelalder er med.

Landskab, gårde og huse bliver tilsammen Skandinaviens største rekonstruktion af et vikinge-kulturlandskab på hele 25 hektar. Det er ikke kun gårde og huse, der bygges, men et helt samfund af græsgange, enge, dyr, landbrug, håndværk, handel og meget mere.

Vikingeliv i Gudahagen

Den 16, og 17. september år det løs i Gudahagen, der ligger i udenfor Näsum i det nordøstlige Skåne. det er et stort grønt område, der sandsynligvis bestod af 250 stående sten og varder.

Gudahagens oprindelse og nøjagtige funktion er ikke bestemt, men man har både opdaget grave fra jernalderen og den kristne æra. Det menes, at det var i Gudahagen, at der skete ofringer og hvor der lå et hedensk tempel lå.

I midten af september samles vikinger fra nær og fjern, installerer sig i telte, iklæder sig vikingeklæder og lever det ægte vikingeliv i en weekend.Flere informationer om vikingeaktiviteterne på www.visitsweden.com.

Senest ændret Søndag, 25 juni 2017 08:55

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.