Nogle oplever desværre at få en "lille hilsen" fra ferielandets myndigheder, enten fordi man bevidst har lavet en overtrædelse som for eksempel at køre for stærkt. Andre gange har man måske blot været uvidende om regler eller overset et skilt.
Sikkerhedsseler kan være varme, foden hviler tungt på speederen eller noget helt tredje. Men husk selv en lille forseelse kan koste dyrt ude i Europa.
Dyre bøder på ferien
Taksterne er meget forskellige fra land til land, og derfor har ADAC, der er den tyske pendant til FDM, lavet en oversigt over bøderne i 31 europæiske lande.
- De fleste danskere kører bil på ferien. Enten kører man hele vejen, eller også lejer man måske en på feriestedet. Uanset hvad er det vigtigt, at man overholder de love og regler, der er i det land, man befinder sig i, og at man altid kører efter forholdene. Det kan dog ske, at man får en bøde, og i nogle tilfælde vil man blive overrasket, siger jurist i FDM Dennis Lange.
Bøderne kan nemlig være betydelig højere, end vi er vant til det i Danmark.
Norge er dyrest
Norge er klart det dyreste land at begå dumheder i. 20 kilometer mere end det tilladte koster fra 420 euro, der svarer til 3.125 kroner. Er hastighedsoverskridelsen 50 km/t koster det fra 940 euro, der svarer til 6.995 kroner.
Kører man over fro rødt eller overskrider et overhalingsforbud, ja, så må man op med 600 euro - 4.480 kroner.
Rabat og kvittering for bøden
Bøderne kan således være ganske høje, men man kan nogle gange få rabat. Tag for eksempel Spanien, hvor hurtig betaling - inden 20 dage - sikrer et afslag på 50 procent. Italien giver 30 procents rabat inden for fem dage, mens Frankrig lover minimumstakst for mange forseelser, der betales inden 15 dage.
- I de fleste europæiske lande kan politiet opkræve hele eller dele af en bøde på stedet. Det er der mange, der ikke er klar over. Derfor er det en god idé altid at have lidt kontanter med sig i bilen. Betaler man på stedet, er det også vigtigt at huske at få en kvittering med, siger Dennis Lange.
Mange bøder kommer dog først, når man er kommet hjem fra ferien. Hvis de udenlandske myndigheder ikke kan opkræve den gennem de danske, så sker det, at de benytter et inkassobureau. Derfor er det gode råd, at få betalt sin bøde med det samme rudekuverten kommer.
Her kan du se de forskellige bødetakster i Europa.