I følge en undersøgelse, foretaget af Analyse Danmark på vegne af Reckitt Benckiser, har seks ud af ti danskere deres rengøringsrutiner fra mor. Vi lærer således tidligt i livet, hvordan man skal vaske tøj og gøre vores hjem rent. Men undersøgelsen viser også, at disse rutiner børe tages op til revision løbende:
"Rengøring kræver en indsats - ligesom fx motion eller tandbørstning. Rengøring er med andre ord en investering i dig selv og familien. Derfor kan det godt betale sig at have nogle sunde principper om at afbryde smitteveje i hjemmet," siger Lars Münter, sekretariatschef i Rådet for Bedre Hygiejne.
LÆS OGSÅ: Gør rengøring sjovt for hele familien
Mobilen bliver sjældent eller aldrig gjort ren – heller ikke efter toiletbesøg
En af årsagerne til, at de støvede rengøringsvaner let synes forældede, er netop på grund af de mange nye gadgets - eksempelvis smartphones og tablets - der er blevet en del af den moderne livsstil, men som aldrig har været en del af rengøringsrutinerne, da mor var ung - og dermed heller ikke givet videre til næste generation. Men sådan en lille genstand kan dog være fuld af bakterier, hvorfor det er vigtigt, at den ikke bliver glemt.
Undersøgelsen viser, at syv ud af ti danskere aldrig eller sjældent rengør deres telefon - heller ikke efter at de har haft den med på toilettet. Det samme gælder tablets, som 29 % af danskerne rengør mindre end en gang om måneden. Og selv gamle kendinge som køleskabet bliver i følge undersøgelsen kun rengjort hvert halve år eller mindre i mange hjem, hvor Forbrugerrådets generelle anbefaling ellers er, at man rengør køleskabet minimum hver anden måned.
Tøjbamsernes ignoreres
Vi er ikke i tvivl om, at tøj skal vaskes regelmæssigt grundet vores tætte kontakt til det. Desværre glemmer vi andre ting, som vi også er i kontakt med flere timer dagligt. Eksempelvis viser undersøgelsen, at hele 33 % af danskerne aldrig vasker deres barns sovebamse:
"Tøjvask skal mere end bare se rent ud. Vasken skal også kunne sikre mod overførsel af bakterier fra person til person eller fra køkken til toilet - og omvendt. Tøjvasken skal være ren nok til fx ikke at lugte efter kort tid eller give risiko for svamp eller infektioner. Det gælder også børnenes bamser og kræver måske en ekstra indsats men er det sundeste valg - også for miljøet" siger Lars Münter.
GODE RÅD til rengøringen:
• Det anslås, at dårlig hygiejne koster samfundet over 13 milliarder kr. og mere end 200.000 spildte arbejdsår pga. sygefravær - det omfatter ikke omkostningerne på sygehuse og plejehjem eller daginstitutioner og skoler.
• Mange glemmer at skifte karkluden dagligt. Supplér evt. karkluden med rengøringsvådservietter for ikke at sprede bakterier, hvis du ved, du glemmer at skifte karkluden.
• Giv gerne vandhanen på badeværelset og køkkenet en rengøring dagligt med en rengøringsvådserviet eller fugtig klud, da hele familien bruger dem flere gange dagligt.
• Smartphones og tablets er blevet en fast del af hverdagen og skal have særligt hygiejnefokus, for de skifter ofte hænder og kan bære smitte. Man bør tørre dem af dagligt.