De tre jagtkammerater Tim og Skip Cortese og Trey Litel kom på en jagttur for seks år siden i nogle moseområder nær byen Lake Charles til at tale om romfremstilling.
De undrede sig over, at ingen endnu havde startet en romvirksomhed i Louisiana, der har en gammel tradition for sukkerørsproduktion.
Sukkerrør og rom
Derfor var intet var vel mere naturligt også at fremstille rom fra sukkeret – det havde man gjort alle andre steder i Caribien igennem århundrede.
Da Columbus ankom til Caribien på sin anden rejse i 1500-tallet medbragte han sukkerrør. Planten spredte sig hurtigt i det tropiske og subtropiske område i Caribien og den mexicanske golf og også til Louisiana. Her har sukkerørsplantagerne været en af de dominerende økonomiske faktorer for statens økonomi i over 200 år.
Fra idé til virkelighed
Der var ikke langt fra ide til virkelighed, så de tre kammerater besluttede at starte et firma under navnet Bayou Rum, som skulle fremstille rom baseret på lokalt høstet sukker.
Brødrene Cotese havde en bagrund indenfor miljøteknologi, mens Trey Litel i mere end 25 år havde arbejdet i spiritusbranchen blandt andet som lokal chef for markedsføring og salg af romproducenten Barcardis produkter i det sydøstlige USA.
De tre forretningsfolk fandt en gammel gård, som de restaurerede og indrettede til romdestilleri lidt uden for byen Lake Charles i den vestlige del af staten Louisiana.
Fremstillingsprocessen
På destilleriet benyttes en forholdsvis traditionel måde ved romfremstillingen. Virksomheden køber råsukkeret fra en sukkerfabrik i området, der har produceret råsukker helt tilbage fra 1829 høstet på plantager, der dyrker sukkerrørene på den frugtbare og næringsrige jord langs Mississippi floden.
Efter modtagelse af råsukkeret opvarmes sukkeret blandet med vand, således at denne saft under kogning udkrystalliserer sukkeret på overfladen af karet, mens den tungere del synker til bunds som en mørk og lidt sur saft kaldet melasse.
Denne melasse tilsættes vand og gær, hvorved sukkeret omsættes til alkohol under gæringsprocessen. Derefter destilleres væsken fra en halv til flere dage, afhængig af, hvor kraftig en rom der ønskes.
Efter destillationen er alkoholprocenten mellem 5 og 9 procent. For at øge procenten skal væksten yderligere destilleres, hvorved overskydende vand fjernes.
Efter destilleringen lagres rommen på egefade fra et til flere år. Jo længere jo mere brun i farven og mere blød i smagen bliver rommen. Når lagringen er færdig, skal rommen tappes på flasker, og det sker ofte ved, at kældermesteren blander forskellige typer af rom, for at give rommen den helt specielle smag, som er karakteristisk for den enkelte producent.
Bayou Rum på flaske
Den første flaske blev tappet i maj 2013, og nu markedsføres og sælges Bayou Rum i over 20 stater i USA, hvor den lokalt fremstillet rom fra Louisiana er blevet godt modtaget.
- Vi fremstiller fire forskellige typer af rom, og vi har fået vores egen helt specielle flaske og etiket. Vores flaske er kvadratisk med en afrundet hals for et nemt greb, når du er bartender. Flasken har fået en prægning af vores logo Bayou Rum på begge sider, et billede af staten Louisiana på halsen, og "T-Boy i Pirogue" båd symbol på bunden, ligesom der er en glad alligator aftegnet på etiketten, fortæller den daglige leder af firmaet, Trey Litel.
Flotte priser
Bayou Rum har vundet 82 priser ved smagskonkurrencer siden lancering i Louisiana i 2013. Trey Litel vurderer, at den store succes med lokal fremstillet rom, som den eneste private i USA skyldes, at romdrikkere er blevet trætte af de forskellige importerede mærker på markedet i USA.
Der er dagligt guidede ture på destilleriet, hvor der gives en orientering om fremstillingen. Der sluttes med prøvesmagning af fire forskellige slags rum. I et lille lokale findes der et galleri med fotos og tekstplancher, som fortæller historien om sukkerørsplantagerne og dyrkningen af sukkerør i Louisiana fra 1751 og frem til i dag.
I souvenirbutikken kan du kan købe rom og en lang række souvenirs i tilknytning til romfremstilingen med caps, T-shirts og en mase andre romrelaterede souvenirs.