Kulinariske oplevelser på Madeira

Udgivet i Mad
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)
Madeira er også interessant for en ferie, hvor maden er i fokus. Madeira er også interessant for en ferie, hvor maden er i fokus. Foto: Aage Krogsdam.

MADEIRA: Den lille restaurant cafe Apolo, der ligger 100 meter fra den store Marina i Funchal, Madeiras største by, åbnede oprindelige i december 1945.

Og dermed er Apolo formentlig øens ældste restaurant. Lige siden har restauranten udbygget sin position som en restaurant med overvejende lokale retter på menuen.

I køkkenet benytter kokken altid friske grøntsager og frisk frugt alt sammen lokalproduceret på Madeira. Mange af retterne på menukortet, stammer helt tilbage fra tiden, hvor restauranten åbnede og etablerede sig som et anerkendt og meget besøgt spisested i byen.

restaurant-natKød, fisk og skaldyr

Restauranten har mere end 40 forskellige varianter af retter, der afspejler det madeiranske køkken.

Salater, kød, fisk og skaldyr samt deserter er altid at finde på menukortet. Du kan spise indendørs – om vinteren er det at foretrække, hvis temperaturen når under 18 grader.

Men en stor del af året, kan du nyde din mad på den store terrasse i skyggen fra de store træer.

Spis næsten døgnet rundt

Cafe Apolo har åbnet fra klokken otte morgen, hvor der er morgenmad, og derefter kan du spise stort set hele døgnet til klokken 23.

Fritidsmagasinet var inviteret til at spise i restauranten en lun vinteraften i februar.

Det var samme dag, som det store karneval havde sit afslutningsoptog gennem byen, hvor mange tusinder af øens befolkning var opstillet langs den tre kilometer lange rute, som karnevalsoptoget fulgte langs byens marina.

Vi hørte derfor, mens vi spiste, hele tiden rytmer fra karnevalsorkestre, som øvede sig forud for paraden. Desuden kom der hele tiden festligt klædte karnevalsdeltagere i farverige kostumer forbi restaurantterrassen.

Madeira vin

Vi blev budt velkommen af inspektør Natalia, som bød os på en velkomstdrink i form af et lille glas Madeira vin.

Vi overlod til hende at sammensætte vores menu, som skulle være lokal og afspejle det madeiranske køkken.

Og det blev det så. Generelt var alt friskt og velsmagende, men nogle af retterne var ikke lige efter vores danske smagsløg. Men når man er ude i verden, skal man naturligvis smage på de lokale retter.

Tappas

Første fik vi en lille forret bestående af små tappas med gedeost, tun på dåse, spegepølse og ristede champignon. Derefter fulgte panerede kongerejer i en marinade af olivenolie og vineddike tilsat forskellige krydderier samt små helstegte ottearmede blæksprutter.

Sammen med forretterne blev der serveret bolo do caco brød. Det er et pandebrød tilsat kogte søde kartofler, der gav brødet en lidt tung og let sødlig karakter.

Forretterne var meget eksotiske og lidt anderledes, men selvom det ikke lige var vores livret, nippede vi til blæksprutten.

madeira-karnevalEspada fisk

Hovedretten var naturligvis øens verdensberømte fisk espada. Det er en dybhavsfisk, som hentes lidt uden for øens kyster af lokale fiskere.

Den lever på 1500- 1600 meters dybde, men om natten søger den 1000 meter højere op i vandet i jagten på føde. Det er om natten, at de lokale fiskere fanger den lange fisk også kaldet dolkefisk.

Denne specialitet, som er et must, når du besøger Madeira, blev serveret med stegte bananer. Øen har sin egen banantype, der er mindre og lidt mere syrlig, end dem vi normalt køber i Danmark.

Selve fisken, der var paneret, smagte lidt efter rødspætte og var lys i kødet og meget velsmagende.

Desserten var også en lokal ret bestående af en budding med ost bagt i et ovnfast fad og hertil ananas i en portvinssovs med smeltet ost.

Til maden fik vi et glas hvidvin til forretten og en flaske rødvin til hovedretten. Vinene var begge fra Portugal. Der produceres mindre mængder af hvid og rødvin på øen af skiftende kvalitet.

www.apolorestaurante.com
www.apollorejser.dk
www.visitportugal.com
www.visitmadeira.pt

Senest ændret Tirsdag, 01 marts 2016 19:17

Skriv en kommentar

Udfyld venligst alle felter markeret med (). HTML er ikke tilladt.