Plænen skal have lidt at gro af, så det kan kvæle de begyndende mospuder rundt omkring langs skyggehegn og buske.
Hvis mosset bliver for kraftigt, skal man fjerne det med en rive. Er er der tale om meget mos, så findes der en lille maskine, der river mosset op. Jeg gav i øvrigt også mosset noget kalk, hvor det var særligt kraftigt. Denne kalk hæmmer mossets groevne.
Ukrudtet i bed
Desuden er jeg i gang med at fjerne visne plantedele fra stauder, hortensia og andre blomster. Med den stigende temperatur og solskin, kommer ukrudtet hurtigt i gang, og så er det med at komme frem med lugejernet.
Hvis man tager ukrudtet her i starten af sæsonen, får man mindre besvær med det senere. Hvis du har skvalderkål i din have, så skal det graves op, således at du får alle de hvide lange rødder med.
I urtehaven gør jeg også klar til at lægge kartofler. Jeg har købt færdigspirede kartofler. Når jeg har lagt kartoflerne, bliver de dækket til med plastik, som er med til at give varme i jorden den første månedstid.
Ilt i havedammen
Men ellers skal jeg i gang med en større rengøring af havebassinet. Jeg skal have det støvsuget med vandstøvsugeren for at fjerne rådne plantedele fra bassinets sider og bund. De rådne plantedele forbruger nemlig den ilt, som fiskene skal have.
Derfor er det vigtigt, at få fjernet de rådne plantedele og slam fra bassinets bund. Disse dele er også med til at give grobund for alger i bassinet.
Der findes mange forskellige algearter. Men i havebassinet er det især grønalger, der optræder hyppigst. De findes som svæve- og trådalger.
Pas på for meget foder til fiskene
Alger trives bedst i næringsrigt vand, og derfor skal man ikke overfodre fiskene, men sørge for at de spiser foderet op. Jeg har hidtil foderet hver dag i sommerhalvåret, men da jeg har haft store problemer med mange tråd alger, tror jeg, at jeg har fodret for meget, og i den kommende sæson vil jeg kun fodre hver anden dag.
Der er nogen fisk, der æder af svævealger. Blandt andre sølvkarper og muslinger kan filtrere algerne fra vandet, men disse biologiske bekæmpelsesmåder er ikke effektive nok.
En anden måde er at sørge for, at UVC filteret virker. Det skal faktisk skiftes en gang årligt for at være effektivt. UVC lyset slår algerne ihjel.
Skift vandet i bassinet
I øvrigt er det en god idé at skifte en vis procentdel af vandet i bassinet regelmæssigt hen over sommeren op til 20 procent om måneden.
Vandet fra bassinet kan du genbruge som gødningsvand på græsplænen eller i blomsterbedene. Ved at benytte dette vand sparer du på vanding af blomster og planter, og du får lidt blødere vand og lidt gratis næringsstoffer til blomsterne.