I varmen er det især rododendronbuskene, som mangler vand. Vi fik lige en byge for nogle dage siden, og det betød, at vores to regnvandstønder, hvor vi opsamler regnvand fra husets tag, blev fyldt med 550 liter vand.
Dette vand bruger vi til blomsterne i de mange krukker rundt i haven, samt til urtehaven og i drivhuset.
Vinens sideskud skal væk
I drivhuset er der gang i tomater, drivagurker og peberfrugter, samt vinen, som har sat masser af små drueklasser. Vindruen skal passes regelmæssigt.
De lange stængler med druer på skal klippes efter anden blad på hver en stængel med druer. Hvis du ikke gør det, bruger planten kræfterne på at sætte nye stængler, og så udvikles druerne langsommere og bliver mindre.
Det samme er tilfældet med agurker og tomater. Så snart der kommer sideskud på begge planter, skal de nippes væk, således at planterne kan bruge kræfterne på at sætte frugter.
Udluftning i drivhuset
Under dit daglige kontrolbesøg i drivhuset, skal du sørge for at lufte ud i drivhuset, så her ikke blive for fugtigt i varmen. Det giver nemlig grobund for svampeangreb på planterne.
Det værste angreb er spindemider, som ret hurtigt kan ødelægge dine agurker. Der findes forskellige ikke-giftige midler mod spindemider og andet utøj.
Tal med dine planteskole om, hvad der er bedst til at forebygge angrebene i drivhuset. Insektsæbe er ugiftigt og kan begrænse nogen af skaderne, men ellers kan man via sin planteskole købe rovmider og sætte ud på planterne, så tager rovmiderne sig af skadelige insekter i drivhuset.
Gødning til drivhusplanter
Du skal også huske at give dine drivhusplanter gødning. Du kan se på planternes farve, om de mangler gødning. Bliver bladene for lysegrønne nærmest gullige, er det tegn på kvælstofmangel. Hvis andre planter i haven også får en lys gulgrøn farve, er det som regel også tegn på kvælstofmangel.
Men ellers har det milde vejr i maj betydet, at hækken allerede nu er klar til klipning.
Fugleunger i hækken
Hvis du bruger en el-hækklipper bør du lige undersøge hækken, inden du går i gang. Der kan være fugle, der har rede i hækken og ligger og ruger eller allerede har fugleunger.
Hvis du klipper for tæt på reden, fjerne du måske læ, ly og skygge, og det er ikke godt for de små fugleunger.
Derfor, hvis du opdager en rede, så lad være med at klippe omkring reden indtil fugleunderne har forladt reden.
Græsplænen skal slås
Græsplænen skal slås cirka en gang om ugen, og skulle det sætte ind med tørke og græsplanen bliver gul, behøver du ikke blive bange for at den går ud. Så snart der kommer regn, skal græsset nok komme i gro igen.
Det kan nemlig blive en dyr affære, hvis du i en tørkeperiode skal vande ikke alene græsplænen men både blomsterhave og urtehave. Så er det med at prioritere, hvor du vil bruge vandet.
Men lad os håbe der kommer nogle regnbyger igen senere på ugen, så du kan udgå at vande og bruge de dyre dråber.
God fornøjelse med blomsterhave, urtehave og drivhuset.