Der er tale om en gammel kaptajnsgård fra 1800-tallet. Husets interiør er helt intakt fra den tid, hvor kaptajn Paul Jönska boede her, når han ellers ikke var ude på de store have.
Samtidig med at huset blev bygget i 1880erne anlagdes haven med en række buksbomhække omkring de mange bede med blandt andet roser.
I det interessante hus ses kaptajnens og hans hustrus værelser, spisestue, køkken og opholdsrum og alt indbo fra deres liv her gennem 50-60 år. Det hele fortæller familiens historie på mange måder.
50 skånske haver
Huset og haven er med i den gruppe på 50 haver, som i sidste weekend holdt åbent hus rundt om i Nordvest Skåne under titlen "Haverunden". I lidt køligt og blæsende vejr, dog med solskin indimellem, var de 50 haver værter for haveinteresserede fra nær og fjern.
Mange danskere var valfartet til Skånes grønne landskaber for at betragte de mange rekreative haver lige fra små private haver til større slotshaver, herregårdshaver og planteskoler
På denne kølige sommerdag nåede vi at besøge fire haver. Vi startede med det tidligere kongelige sommerslot Sofiero nord for Helsingborg med dets 10.000 rhododendron buske, som var i fuldt flor, nogle allerede afblomstrede og andre lige klar til at springe ud.
Haven i Viken
Fra Sofiero kørte vi nordpå langs kystvejen, hvor vi på venstre side havde de hvidskummende bølger fra det urolige Øresund, mens vi på højre side af vejen have det skånske bølgende grønne landskab. Første stop var Paul Jönska gården i Viken.
Derfra fortsatte vi nord på og via Höganäs og Ängelholm besøgte vi en stor flot have nord for Ängelholm hos ægteparret Anna og Rickard Carlson.
Anne fortalte, at de kun har boet knap fire år på stedet, hvortil de flyttede medbringende en lang række af deres buske, blomster og træer fra deres første have.
6000 kvadratmeter have
På ejendommen, hvor de bor i dag, er der et jordtilliggende på knap to hektarer, og her er der indrettet cirka 6000 m2 med en flot have omkring ejendommens staldbygninger, hvor der er lavet et par store væksthuse ved to gavle på den ene lade, mens der på gårdspladsen er lavet et hyggeligt hjørne med pergolaer.
Omkring alle havens staudebede er der natursten. I bedene er der et rigt udbud af stauder, hostaer, dahliaer og roser. Bag stuehuset mod vest er der anlagt tre kunstige søer ned mod Rønne å.
Tre små søer
Den første sø var allerede tilgroet med moseiris, åkander og andre vandplanter og med en lille bro over åløbet til dammen. To helt nye bassiner manglede endnu at få vegetation omkring sig, mens der var sat koikarper ud i dammene. På den skrånende eng ned mod åen, gik får og græssede.
- Vi har lagt et kæmpe arbejde i anlæggelsen af vores have og havedamme, og vi glæder os hver dag over resultatet, fortalte Anna, som kunne oplyse, at der ville i de kommende år ville blive yderligere plantet omkring dammene på noget af de resterende 10.000 m2 jord.
Have i Hallandsåsen
Den sidste have vi nåede på vores dagstur til Skåne var en mindre privat have på Hallandsåsens sydside hos Leif Forsell nær Hjänarp.
I et kuperet terræn lå et ældre hus med en smal aflang have, med flere rhododendron buske i flotter farver, georginebede, urtehave samt et væksthus med et stort citrontræ, hvis duft sivede ud af væksthuset til omgivelserne. I væksthuset var der også en række pelargonier, tomater og agurker.
Flere steder er det muligt at købe planter og blomster samt en kop kaffe med kage. De mange haveejere har helt sikkert grønne fingre og går med liv og sjæl op i at kreere den smukkeste have. Flere af haverne har været med i Haverunden lige siden starten for 13 år siden.
Læse om haver i Skåne
Turistorganisationen Familjen Helsingborg har udarbejdet en folder med titlen Trägårdsrunden 2015, som blandt andet fås på turistkontoret i Helsingborg.
Den koster 20 kroner, og i folderen er en kort oversigt med adresser på alle, der er med i haverunden. Besøg i haverne er gratis med få undtagelser blandt andet koster det 100 kroner at komme ind på Sofiero.
De skånske havedage er ikke forbi. Mange af haverne er åbne for besøg sommeren igennem, og man kan læse mere om haverne og deres besøgstider på www.dintradgard.org for besøg i Skåne finder man inspiration på www.visitskåne.dk.